ZVO izdvojio više sredstava za studente

U Zajedničkom veću opština Vukovar u ponedeljak 18. decembra potpisani su ugovori za jednokratne novčane pomoći studentima.

Maja Milanović 20.12.2023.

Zajedničko veće opština već nekoliko godina unazad raspisuje javni poziv za dodelu jednokratnih novčanih pomoći studentima. Tako je bilo i u novembru ove godine kada se 190 studenata prijavilo na pomenuti javni konkurs, dok je njih 160 ispunilo uslove i ostvarilo pravo na novčanu pomoć, a 18. decembra potpisali su ugovore o dodeli sredstava u ZVO-u.

- Ove godine studenti su dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 463 evra. Nastojaćemo da, ovi studenti koji nisu u bodovanju prešli prag, odnosno nisu među 160 studenata koji su dobili pomoć, da u rebalansu budžeta predvidimo sredstva kako bi u ovoj akademskoj godini i oni imali pravo na stipendiju. Cilj ove mere je, pre svega, da naši studenti koji studiraju u Republici Srbiji ili Republici Hrvatskoj, imaju bolje materijalne uslove i da mogu lakše da podmire određene troškove u ovom delu svog školovanja. Da li će nabaviti nešto što im je neophodno za fakultet, da li će to biti dovoljno za jedan mesec stanovanja, zaista sami mogu da raspolažu tim sredstvima, ali cilj je jačanje njihovih kapaciteta i pomoć studentima kako bi se lakše školovali i omogućili im što kvalitetnije obrazovanje – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Studenti koji su ostvarili pravo na jednokratku novčanu pomoć iz budžeta ZVO-a za 2023/2024. godinu dolaze iz mesta sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a dobijeni novac, kažu, potrošiće na različite studentske potrebe.

- Od samog početka fakulteta finansiraju me roditelji, ali već nekoliko puta sam ostvarivala pravo na ovu jednokratnu pomoć tako da mi to svake godine, posebno u ovom periodu znači. Novac ću potrošiti na studentske materijale, ali planiram se počastiti i putovanjem da se malo odmorim – rekla nam je apsolventkinja stomatologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu Anja Čučković, a pravo na novčanu pomoć ostvarila je i njena kolegica Tatjana.

- Takođe studiram stomatologiju, apsolventkinja sam na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Najviše novaca inače trošim na knjige, prijave ispita, studentske materijale koji su nam potrebni, ali i na odlaske u Novi Sad budući da sam inače iz Mirkovaca. Novac ću potrošiti na tekuće studentske troškove, ono što bi mi inače roditelji dali, sada ću finansirati od dobijenih sredstava – kaže Tatjana Grubić.

Među 160 studenata koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć bilo je i studenata koji studiraju u Republici Hrvatskoj, ali isto tako veliki deo sredstava roditelji moraju da izdvoje za njihovo školovanje.

- Studiram na Filozofskom fakultetu u Osijeku, trenutno sam na trećoj godini smera nemački jezik i književnost. Najviše će mi ova pomoć biti od koristi kada su u pitanju putni troškovi, pošto sam student koji svaki dan putuje iz Borova za Osijek, ali i pored toga tu su troškovi kopiranja materijala, knjige i sveukupni studentski život koji iziskuje određene troškove – pojašnjava nam Jovana Serdar.

Ispred Zajedničkog veća opština navode da imaju u planu i sledeće akademske godine da raspišu ovaj javni konkurs kojim bi obuhvatili još veći broj studenata, ali i veći iznos sredstava kako bi roditeljima i studentima u što većoj meri olakšali školovanje.