ZVO ostvario saradnju sa Novosadskim dečjim kulturnim centrom

Između Novosadskog dečjeg kulturnog centra i Zajedničkog veća opština juče je u Novom Sadu potpisan Protokol o saradnji.

Novosadski dečiji kulturni centar ZVO

Potpisivanjem Protokola o saradnji između Novosadskog dečjeg kulturnog centra i Zajedničkog veća opština Vukovar nastavlja se saradnja koju ova ustanova sa istoka Hrvatske već neguje sa Gradom Novim Sadom. Razvoj je to saradnje između Zajedničkog veća opština iz Vukovara i Grada Novog Sada koji su 2019. godine u Vukovaru potpisali Sporazum o saradnji čiji predmet predstavlja izraz podrške aktivnostima ZVO-a u oblastima obrazovanja, kulture, medija, informisanja, vere, sporta, ljudskih prava i privrede u Podunavlju kao izraza zadovoljenja osnovnih potreba srpske nacionalne manjine kao domicilne i starosedelačke zajednice u Podunavlju.

– S obzirom da sa gradom Novim Sadom već imamo ostvarenu uspešnu saradnju, potpisan je i ovaj Protokol. Isto tako, već imamo saradnju sa urednicom časopisa „Neven” Jelenom Dopuđ koja nas je i povezala sa ovom vrlo značajnom ustanovom u Novom Sadu. Krajem prošle godine razgovarali smo o potpisivanju protokola, načinu saradnje, provođenju zajedničkih projekata i programa i ovo je prvi korak na dugačkom putu koji će nadam se uroditi plodom korisnim za svu našu decu i učenike. Ovom saradnjom pruža nam se puno mogućnosti kroz programe koji mogu da se realizuju sredstvima ZVO-a ili kroz različite fondove. U aplikaciji za mobilni telefon Dečjeg kulturnog centra može se naći rubrika sa vestima iz Vukovarskih škola, što je jedna velika podrška našim učenicima i školama – rekao je predsednik Zajdničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

Ovaj Protokol potpisan je s ciljem širenja kulturno obrazovnih programa i negovanja kulture koja se promoviše i prenosi između dece u gradu Novom Sadu sa željom da se ti programi i aktivnosti prenesu i na područje grada Vukovara i njegove okoline.

– Smatram da je ovaj korak izuzetno važan za obe strane. Mi stvarno negujemo institucionalnu i intersektorsku, a na ovaj način i međunarodnu saradnju. Ovo je nama jedan od prvih međunarodnih sporazuma i zbog toga nam je izuzetno važan. Na taj način otvaraju nam se mogućnosti za realizaciju različitih zajedničkih projekata i aktivnosti, kao i razmena sadržaja – izjavila je direktorka Novosadskog dečjeg kulturnog centra Aleksandra Lukić.

Novosadski dečiji kulturni centar

Ispred Zajedničkog veća opština potpisivanju sporazuma su, pored predsednika ZVO-a Dejana Drakulića, prisustvovali i predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović, predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić, predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a Miloš Ratković, kao i direktor Srpskog doma u Vukovaru Nebojša Vidović. Bila je ovo prilika da predstavnici ZVO-a i direktori škola sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu posete Novosadski dečji kulturni centar, upoznaju se sa njegovim radom, ostvare saradnju i uspostave nove kontakte.

Novosadski dečji kulturni centar najmlađa je ustanova kulture koju je osnovao Grad Novi Sad i koja je zvanično počela sa radom u maju 2019. godine. Sve aktivnosti Novosadskog dečjeg kulturnog centra usmerene su ka deci od najmlađeg uzrasta do završene srednje škole, njihovim roditeljima, kao i stručnim saradnicima iz oblasti obrazovanja dece i mladih. U svom radu kroz direktnu komunikaciju sa decom i mladima obavljaju poslove koji su usmereni ka istraživanju i otkrivanju potencijala dece i mladih u svim oblastima kulturne delatnosti, nastoji da inspiriše dečju maštu i da kod dece i mladih razvije svest o permanentnoj potrebi za kulturom.