ZVO pripremio pakete za najugroženije pripadnike srpske zajednice

Srpskog narodno veće i Zajedničko veće opština zajedničkom akcijom obezbedili novčana sredstva za 150 humanitarnih paketa koji će biti podeljeni najugroženijim kategorijama stanovnika na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Srbi Hr 31.03.2020.
humanitarni paketi ZVO i SNV

Od početka krize izazvane pandemijom virusa Korona volonteri Zajedničkog veća opština u saradnji sa Crvenim krstom pomažu starijim i nemoćnim osobama na širem području grada Vukovara u nabavci osnovnih životnih potrepština, namirnica i lekova.

U saradnji sa Srpskim narodnim većem ZVO je ovih dana obezbedio i sredstva za kupovinu 150 humanitarnih paketa koje će podeliti najugroženijim kategorijama stanovništva na teritoriji obe županije na kojoj deluje.

- Polovina od današnjih 150 pripremljenih humanitarnih paketa otići će u Osječko-baranjsku županiju, a preuzeće ih predsednik Županijskog veća srpske nacionalne manjine Dejan Jeličić koji će to uz pomoć tamošnjih volontera podeliti korisnicima. Druga polovina biće podeljena u Vukovarsko-sremskoj županiji. Svih ovih dana imali smo otvoren telefon ZVO-a na koji su svi naši sunarodnici mogli da se jave i kažu šta im je potrebno. Ovi paketi će već danas i sutra biti podeljeni ljudima čija imena već imamo u evidenciji – rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Iako je potres koji je nedavno pogodio Zagreb značajno otežao rad svih institucija Srba u ovom gradu borba protiv pandemijekoronavirusa i dalje je na prvom mestu.

- Više od 100.000 kuna je preusmereno za kupovinu humanitarnih paketa koji će biti podeljeni pripadnicima naše zajednice na teritoriji cele Republike Hrvatske. To je jako važno i ova briga za najugroženije pripadnike srpske zajednice biće nastavljena i trajaće sve dok borba sa ovom pandemijom bude trajala, odnosno, koliko god bude potrebno – istakla je saborska zastupnica SDSS-a i potpredsednica SNV-a Dragana Jeckov.

Jeckov je pohvalila rad i požrtvovnost svih volontera na području cele države, a posebno volontera koji su organizovani u okviru srpskih institucija.

Paketi stigli u Baranju

U nekadašnju belomanastirsku kasarnu stigao je danas prvi kontigent pomoći u kojem je bilo šezdesetak paketa sa osnovnim namirnicama za najugroženije stanovnike Baranje. U skladištu Gradskog društva Crveni krst Beli Manastir izvršena je podela paketa predstavnicima manjinskih veća koji će krajnjim korisnicima biti uručeni do kraja sedmice.

Prvi kontigent paketa biće podeljeni na području Belog Manastira i opština Popovac, Darda, Petlovac i Novo Nevesinje. Prema rečima predsednika VSNM OBŽ Dejana Jeličića ukupna vrednost paketa je oko 75.000 kn, a vrednost jednog paketa stotinak kuna. Jeličić je naglasio da je ovo tek prvi kontigent te da će se akcija nastaviti pa svi kojima je pomoć potrebna, ili znaju nekoga kome je potrebna pomoć u nabavci najosnovnijih životnih potrepština, mogu se javiti na dežurni kontakt telefon za Osječko-baranjsku županiju 099 448 9294.

S.B. i Z.P.