Antifašisti obeležili Dan pobede u Belom Manastiru

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Belog Manastira na Dan Pobede, koji se obeležava 9.maja, tradicionalnim polaganjem venaca podno spomen-obeležja palim borcima Crvene armije obeležena je 73.godišnjica pobede nad fašizmom.

Zoran Popović 10.05.2018.

U ime ruske delegacije venac je položio ambasador Ruske federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov, a u ime jedinog baranjskog grada venac je položio gradonačelnik Tomislav Rob sa saradnicima. Iako nešto malo skromnije nego kada se Dan pobede obeležavao prošle godine, vence su položili i predstavnici drugih udruženja i političkih stranaka.

Polaganju venaca na glavnom belomanastirskom trgu prethodilo je polaganje venaca na spomenike palim borcima NOR-a u belomanastirskim prigradskim naseljima Branjin Vrh i Šećerana te komemoracija na belomanastirskom Katoličkom groblju u sklopu kojeg se nalazi tzv. Partizansko groblje.

Centralna manifestacija i ove je godine održana u Batini na memorijalnom kompleksu Batinske bitke gde su u prisustvu brojnih domaćih i inostranih vojnih, političkih te verskih delegacija, venci položeni podno spomenika Pobedi u Batini.

Bez sovjetskih vojnika ne bi bilo ni slobodne Evrope, ni slobodne Hrvatske

U neuobičajeno podužem govoru u Belom Manastiru Anvar Azimov posebno je istaknuo da bez sovjetskih vojnika ne bi bilo slobodne Evrope pa samim tim ni Hrvatske. Ruski ambasador je izrazio žaljenje zbog delomičnog iskrivljavanja istorijskih činjenica, a pre svega onih o značaju američke i britanske vojske u konačnom oslobođenju Europe.

- Danas odajemo počast sovjetskim vojnicima kojih je na području današnje Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata poginulo više od 6.000. Sovjetskoj vojsci na ovom području mnogo su pomogli partizani - rekao je Azimov.

Azimov je i ovaj put naglasio da na području Hrvatske postoji jedanaest spomenika palim borcima Crvene armije, a jedan od njih je i na belomanastirskom centralnom trgu koji je pre dve godine obnovljen sredstvima ruske ambasade, koja je 10.000 dolara prikupila od ruskih veteranskih udruženja.