Baranjcima prikazana prošlost Srba na starim razglednicama

Publikacija Tragom prošlosti – prošlost Srba istočne slavonije, Baranje i zapadnog Srema predstavljena je u utorak 26. septembra baranjskoj publici.

Maja Milanović 28.09.2023.
Razglednice Baranja Beli Manastir Veljko Maksić

Publikacija starih razglednica i magneta sa njihovim motivima predstavljena je u martu u Vukovaru u sklopu obeležavanja 25. godišnjice delovanja i rada Zajedničkog veća opština. Nekoliko meseci kasnije ista je predstavljena i baranjskoj publici u Belom Manastiru u Baranjskoj srpskoj kući, gde je domaćin bilo udruženje Čuvari tradicije baranjskih Srba.

- Čula sam da se u Vukovaru održala ova promocija i da na razglednicama i magnetima ima motiva iz Baranje, pa sam odlučila da to dešavanje organizujemo i u Belom Manastiru. Ovaj projekat je zanimljiv jer nas podseća na prošlost kada su se ljudi više družili i osetila se toplina. Dopisivali smo se razglednicama i čekali poštara da dođe i obraduje nas. Danas ima i sreće, ali je i žalosno što se više dopisujemo preko telefona i sve manje se družimo uživo. Putem ovakvih i sličnih promocija i manifestacija u Belom Manastiru pokušavamo da što više privučemo naše ljude, Srbe, na te programe kako bi se jedni drugima približili – istakla je predsednica ovog udruženja Svetlana Žarković.

Ovo reizdanje sadrži 48 starih razglednica i magneta sa motivima koji su sa područja delovanja ZVO-a, tako na njima možemo videti mesta kao što su Vukovar, Ilok, Markušica, Vinkovci, Bobota, Osijek, Bolman, Kneževi Vinogradi i drugi. Govornici na ovoj promociji su bili predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić kao urednik izdanja.

- Što se tiče motiva na raglednicama pokrili smo dobar deo delovanja Zajedničkog veća opština, ali ono što je zanimljivo jeste da nismo našli ni jednu razglednicu koja se odnosi isključivo na srpsku zajednicu u Belom Manastiru. Pomislili smo da bi i ova promocija mogla da bude nekakav podsticaj da obogatimo ovo naše izdanje, jer možda se neko od prisutnih gostiju seti gde bi se moglo pronaći ili ukazati na to pa bi dopunili našu kolekciju. Samo izdanje je zamišljeno kao promocija nematerijalne kulturne baštine srpskog naroda i izazvalo je veliku pažnju publike. Nije opterećujuće, nema teksta, sve su slike, ali slike koje puno govore. Na njima je pisana ćirilica, sačuvani su i nekakvi pozdravi, čestitke, a između ostalog, vidimo da se u nekim mestima mnogo toga promenilo. Negde je ćirilica bila jasno istaknuta u vreme Austrougarske ili Kraljevine Jugoslavije i onda imamo primer današnjeg vremena kao da je nestala, a ni mi sami je ne koristimo koliko bi trebali. Upravo će nas možda i ove razglednice podstaći da ističemo ćirilicu i našu nematerijalnu kulturnu baštinu – kaže Maksić.

Razglednice Baranja Beli Manastir

Kako ispred Zajedničkog veća opština navode, ideja za ovim projektom je došla kako bi se sačuvao od zaborava način života, naši običaji, kultura i tradicija pripadnika srpske zajednice na ovim prostorima.

- Razglednice su samo prvi projekat koji vodi u tom pravcu, želja nam je da pored toga što promovišemo naše projekte u Vukovaru, gde i jeste sedište Zajedničkog veća opština, da isto to učinimo i u Belom Manstiru i ostalim područjima na kojima deluje ZVO, a kasnije možda i šire. U nastavku projekta pripremamo pazl slike, nakon toga planiramo izradu majica sa etno motivima pripadnika srpske zajednice i to su samo neki od projekata kojima želimo da pokažemo lepotu našeg kulturnog bogatstva i da upoznamo naše građane, ali i ostale stanovnike na ovom području kako bismo doprineli raznolikosti i lepoti ne samo ovoga kraja, nego čitave Republike Hrvatske – zaključio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Publikacija starih razglednica i magneta izdana je pod pokroviteljstvom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.