Beli Manastir bogatiji za 20 novih stanova, a gradi se još 32!

Izgradnjom zgrade u Osječkoj ulici 136, i stvaranjem preduslova za početak izgradnje zgrade u Osječkoj ulici 126 Grad Beli Manastir će nakon dugo vremena dobiti više pedest novih stanova čime će se barem delimično rešiti stambena problematika onih građana koji već dugi niz godina, pa čak i decenija, čekaju svoj krov nad glavom.

Zoran Popović 24.07.2019.
Stanovi u Belom Manastiru

Idete li iz pravca Osijeka prema susednoj Mađarskoj ili obrnuto, čak i ako ste maksimalno fokusirani na vožnju prolazeći Osječkom ulicom u Belom Manastiru nemoguće je ne primetiti novo zdanje zgrade živahnih boja na kojoj dominiraju bela, siva, crna i žuta. No, ako ste pomislili da je dotična zgrada rezultat oživele stanogradnje u Hrvatskoj, koja se vidi i u jedinom baranjskom gradu, prevarili biste se.

Zgrada o kojoj upravo čitate rezultat je završene realizacije projekta „Izgradnja socijalnih stanova“, u sklopu Intervencijskog plana grada Belog Manastira i opštine Darda. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 6.736.987 kuna, od čega je bespovratno 5.725.439 kuna. Višestambena zgrada u Osječkoj ulici 136 u Belom Manastiru ima ukupno 20 stanova za socijalno ugrožene najmoprimce i njihove porodice sa zaštićenom najamninom, od kojih je u prizemlju šest, a na prvom i drugom spratu po sedam stanova. Što se kvadrature tiče šest stanova ima 29,45 kvadrata, šest 30,50 kvadrata, šest 38,35 kvadrata dok su dva najveća veličine 47,65 kvadrata.

Zgrada je tlocrtno L oblika, a u prizemlju zgrade je kolni prolaz koji vodi ka parkiralištu u dvorištu parcele. Projektant i nadzornik zgrade bio je Predrag Rehner iz osječke firme Rehner, a izvođač radova firma Iver d.o.o. iz Čepina. Gradnja zgrade podignuta je na mestu derutnog objekta u vlasništvu Grada, koji je nakon iseljavanja najmoprimaca iseljen, započela je lani u aprilu i novim će stanarima osigurati moderan i energetski efikasan stambeni prostor kojeg se ne bi postideli ni puno veći i bogatiji hrvatski gradovi jer zgrada ispunjava zahteve primene obnovljivih izvora energije, i uvrštena je u A energetski razred.

Na temu završetka zgrade održana je i završna konferencija u povodu završetka projekta "Izgradnja socijalnih stanova". Celi projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije putem Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.". Realizacija ovog projekta jedan je od dva s kojim belomanastirski gradski oci planiraju prvenstveno podsticati stambeno zbrinjavanje u gradu, ali i obnoviti derutne delove baranjske prestonice.

Naime, samo nekoliko metara dalje od ove zgrade počelo je rušenje još jednog rugla grada na čijoj je površini planirana gradnja još jedne stambene zgrade koja će imati 32 stana, a čiji je investitor Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje. Ova zgrada čija bi gradnja, prema rečima investitora, trebalo da bude gotova za otprilike godinu dana biće namenjena raznim kategorijama podnosilaca zahteva za stambeno zbrinjavanje poput mladih porodica, socijalno ugroženih građana i branitelja. U kontekstu izgradnje ove zgrade treba istaći da će Beli Manastir subvencionirati i stambene kredite. U sklopu projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ sa Osječko-baranjskom županijom subvencioniraće se kamatna stopa od 1 odsto na odobreni kredit za kupovinu stana ili kuće na području grada.