Beli Manastir domaćin Festivala dečijeg folklora

Festival dečijeg folklora održan je 16. oktobra u Belom Manastiru u organizaciji Zajedničkog veća opština.

Dušan Velimirović 18.10.2021.
Festival dečijeg folklora Beli Manastir

Nervozni voditelji koji pokušavaju da još malo dorade nastup, razigrana dečica očarana pozornicom, roditelji koji mašu sa tribina, tonske probe. Ove scene ređale su se sportskom dvoranom u Belom Manastiru pre početka zvaničnog dela programa Festivala dečijeg folklora. Iako nije imao svoje predstavnike, domaćin festivala bilo je Srpsko kulturno umetničko društvo „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira.

- Nažalost, u našem društvu nemamo dečju grupu iz razloga što je mnogo ljudi odselilo sa našeg područja. Međutim, zadnjih godina se i rodilo dosta mališana pa se nadam da ćemo za godinu ili dve uspeti da oformimo i dečiji ansambl. Na području Baranje samo u Jagodnjaku postoji dečji ansambl koji je brojan zbog čega smo jako srećni – priča predsednica domaćeg SKUD-a „Jovan Lazić“ Svetlana Pešić.

Od ukupno 12 kulturno-umetničkih društava koliko je nastupilo, čast Baranje branio je pododbor Prosvjete iz Jagodnjaka.

- Pošto smo iz Baranje, i otvaramo večerašnji program pripremili smo „Igre iz Baranje“. Naša deca su uglavnom iz Jagodnjaka i Bolmana, a tu i tamo dođe i neko dete iz Uglješa. Imamo dve grupe, u jednoj ima 23, a u drugoj 21 član. Deca koja dođu kod nas, obično se zadrže na duži period, održavamo probe dva puta nedeljno. Decu folklor zanima, pa kad krene jedno dete, krene onda i drugo za njim da se druže – kaže voditeljka dečijeg ansambla SKD „Prosvjeta“ pododbor Jagodnjak Dragana Vujaklija.

Publika je imala priliku da vidi decu različite dobi, od mališana iz KUD-a „Ljubomir Ratić – Bubo“ iz Vere koji su se predstavili dečijim igrama i dobili velike aplauze publike, pa do nešto starije dece iz KUD-a „Ostrovo“ koji su se predstavili atraktivnim igrama iz Leskovca.

„Svojom energijom čuvaju kulturu i identitet“

Nakon što je prošle godine zbog pandemije koronavirusa ova manifestacija otkazana, organizatori su odlučili da ove godine ostave domaćinstvo Belom Manastiru.

- Ovogodišnji festival je 17. po redu. Korona nam je ove godine učinila takvu situaciju da smo morali da brinemo o merama. KUD-ovi sa radom funkcionišu negde od devetog meseca, odnosno od početka školske godine. Naravno, epidemiološka situacija je imala uticaj i na njihov rad i aktivnosti, ali oni se mnogo trude i treba izraziti zahvalnost i deci i njihovim roditeljima što rade na očuvanju kulturnog identiteta – pojašnjava predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Nebojša Vidović.

- Ovo je jedna od manifestacija u organizaciji Zajedničkog veća opština i na ovaj način želimo pre svega da damo podršku našim KUD-ovima koji u ovim teškim uslovima, u situaciji kada su često ograničeni sa svojim radom i ne mogu da održavaju probe, uspevaju da okupe decu, da prenesu naše bogatstvo na njih i da ih potaknu da čuvaju naš identitet. Pre svega želim da se zahvalim roditeljima, deci i umetničkim rukovodiocima što svoju energiju ulažu u očuvanju samih KUD-ova, a na taj način čuvaju našu kulturu i identitet – zaključuje predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Osim gore nabrojanih KUD-ova, nastupili su i „Zora“ iz Silaša, „Mladost“ iz Trpinje“, „Đoko Patković“ iz Bobote, „Sloga“ iz Vukovara, „Srem“ iz Markušice, SKD Prosvjeta pododbor Negoslavci folklorna sekcija „Miloš Grujin – Bekrija“ iz Negoslavaca, „Branislav Nušić“ iz Borova, „Vaso Đurđević“ iz Bršadina i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda.

Pokrovitelj festivala je Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.