Belomanastirske Pčelice obeležile osam godina postojanja

U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Belom Manastiru, u nedelju 25. marta, Udruženje roditelja i dece Pčelice proslavilo je svoj osmi rođendan.

Stana Nemet 26.03.2018.
pčelice beli manastir

Slavlje je proteklo uz pesmu, igru i muziku i mnogobrojne uvažene goste koji su uveličali ovu rođendansku proslavu. Pčelice su nevladino i neprofitno udruženje čiji je osnovni cilj očuvanje porodičnih vrednosti društva i usmereno je na rad sa decom.

Članovi ovog udruženja zajedno rastu i odrastaju družeći se sa svojim roditeljima, bakama tetama i na taj način odmah postaju aktivni članovi lokalne zajednice. Od najranije dobi, kroz igru i ples, stiču veštine koje pomažu razvoj i odrastanje deteta.

Isto tako, svojim angažovanjem, roditelji doprinose radosnom odrastanju svoje dece, te im na jedan inovativan način približavaju veru, kulturu i tradiciju naroda kom pripadaju, ali i običaje svih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima.

Udruženje roditelja i dece i ove godine se potrudilo da rođendan bude svečan i prijatan. Sama proslava započela je pozdravnim govorom predsednice Pčelica Željane Ristić koja je bila vrlo zadovoljna odazivom gostiju, ali i brojem članova ovog udruženja.

Prema njenim rečima broj članova se povećava svake godine, a trenutno ih ima osamdesetak. Najmlađi članovi imaju tek dve godine što govori da su i tako mala deca aktivni članovi svoje zajednice. Predsednica je govorila i o ciljevima „Pčelica“, a na prvom mestu je negovanje i čuvanje tradicije i običaja srpske manjinske zajednice na području grada.

Nakon pozdravnih reči jedni za drugim nastupali su mali, ali i malo veći članovi i pokazivali svoja umeća u plesu, sviranju i recitovanju. Veselo je bilo i na gašenju svećica na torti, a svakako je bilo zanimljivo na druženju uz zakusku koje su pripremile mame, bake i tete mališana.

Pored podrške uvaženih gostiju, članova srpske zajednice te sveštenstva pravoslavne crkvene opštine, podršku ovom udruženju dao je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob kao i njegova zamenica Ivana Bandov-Paulić.

Gradonačlenik Rob je pozdravio ovakav vid druženja i rekao da je druženje uz decu najlepše.

– Svaki program koji je usmeren na decu je pozitivan, a pogotovo ovakva druženja, jer današnja deca su od malih nogu vezana uz tablet računare i mobilne telefone, a ovo je jedan od načina da od malih nogu decu društveno organizujemo i da se usput i zabavljaju - izjavio je gradonačelnik čestitajući Pčelicama rođendan zaželeo im još puno ovakvih druženja.