Borovčanke koje su razbijale predrasude o ženama

Kulturna tribina pod nazivom „Borovčanke nekada i sada“ održana je juče u Borovu u organizaciji lokalnog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta”.

Dušan Velimirović 21.03.2023.
Borovčanke nekada i sada SKD Prosvjeta Borovo

Borovska „Prosvjeta organizovala je još jedan u nizu programa, a kako stvari stoje očekuje ih još posla ovog proleća. Članovi ovog pododbora i dalje neguju duh Osmog marta pa su žene bile glavna tema kulturne tribine koja je održana u prepunoj prostoriji mesne biblioteke. Na tribini koju je vodila predsednica borovskog pododbora Radmila Latas bilo je reči o mnogim Borovčankama, od onih kojе su provodile svoje dane u ovom sremskom selu pre Drugog svetskog rata pa do današnjih mladih devojaka.

- Želimo da produžimo i nastavimo proslavu Međunarodnog dana žena. Cilj ove tribine jeste da ukažemo na dame koje su živele i delovale ovde u našem Borovu ili okolini. Svesni smo toga da poznajemo mnogo osoba koje su možda značajnije i poznatije, ali želja nam je da se prisetimo osoba koje su bile ovde među nama nekada davno, ili nešto kasnije – priča o ideji za pokretanjem tribine predsednica borovskog pododbora SKD „Prosvjeta” Radmila Latas.

U programu su bile pomenute narodna heroina Sonja Marinković koja je kao dete živela u Borovu jer joj je otac bio mesni paroh, prva žena koja je na području Jugoslavije učestvovala u vazdušnim borbama u Drugom svetskom ratu pilotkinja Marija Draženović, supruga nekadašnjeg predsednika borovske opštine Tome Maksimovića Vlasta Žaludek, koja se bavila humanitarnim radom, nastavnica, aktivistkinja i humanitarka Ljiljana Gereke i pesnikinja Desanka Šijaković čije su pesme pročitali Ružica Radulović i Dušan Latas.

- Mnogo toga se zna o Sonji Marinković, ali retko ko zna da se ona kao svešteničko dete igrala u dvorištu borovske crkve. Marija Draženović Đorđević je sa 15 godina napustila školu kako bi se zaposlila u kombinatu Bata jer su samo radnici te fabrike mogli da pohađaju pilotsku školu koju je kasnije završila. Zanimljivo je da je posle Drugog svetskog rata bila upisana kao Marijan jer niko nije verovao da žena može da bude vojni pilot. Kasnije je ta greška ispravljena. Već je dosta toga ispričano i o Tomi Maksimoviću, a malo ljudi zna ko je bila njegova supruga. Sećamo се i naših savremenika koji više nisu sa nama poput Ljiljane Gereke čiji je rad prepoznatljiv i van granica Republike Hrvatske, kao i pesnikinje Desanke Šijaković čije smo pesme čuli u programu – kaže Radmila Latas.

Borovčanke nekada i sada SKD Prosvjeta Borovo Ljubica Mirosavljević Radmila Latas

Publika je veoma aktivno učestvovala na tribini pa su se tako mnogi prisetili delovanja nabrojanih borovskih junakinja, ali su i dodali nekoliko žena koje nisu pomenute u programu poput prvih žena koje su išle iz Borova na pijacu, zatim učiteljica koje su radile u staroj i novoj osnovnoj školi, padobranke koja je bila jedna od pionirki, u tada isključivo muškoj aktivnosti, ali pričalo se i o rezultatima nekoliko aktuelnih mladih borovskih sportistkinja. Kroz razgovor, publika i organizatori su zajedno došli na nekoliko novih ideja za tribine. Neke od ideja su potencijalna tribina o borovskim učiteljicama, ali i znamenitim muškarcima iz Borova, počevši od prote Dejanovića.

Slike sa motivima Dunava

U drugom delu večernjeg programa otvorena je i prva samostalna izložba slika Borovčanke Ljubice Mirosavljević.

- Počela sam slikati tek kad sam otišla u penziju. Tada se razvila i pokrenula ljubav prema slikarstvu koja je tinjala godinama i sad se vidi rezultat. Kad sam prestala poslom u trgovini, bilo mi je kući prilično tiho i mirno jer sam  navikla na rad sa narodom. Tada sam pomislila da bih mogla početi sa slikanjem. Redovno sam pratila slikare i likovne kolonije koje su se održavale u našem dvorištu. U jednom momentu su mi rekli da im se priključim, i od tada malo po malo slikam već 15 godina. Najviše volim da slikam cveće i Dunav. Iz ljubavi prema Dunavu idem na naše ostrvo na kupanje i tu sam ljubav prelila putem boja na platno – opisuje Ljubica svoj slikarski početak.

Ljubica najviše koristi tehniku slikanja uljem na platnu, a njene slike nalaze se svuda po kući, od podruma, preko dnevne sobe pa do tavana.

- Volim kad se razmazuju boje, uživam u takvom slikanju. Dosta slika mi je izloženo u borovskoj likovnoj galeriju jer se tu predaju nakon likovne kolonije, ali ovo je prva samostalna izložba. Mnogo slika sam poklonila koleginicama, od kojih svaka ima po tri-četiri. Nikada nisam brojala koliko sam naslikala, nego sam samo slikala. Danas je ovde izloženo 19 slika. Daljnјi planovi su mi vezani za slikanje, dokle god mogu, slikaću – zaključuje Ljubica Mirosavljević.

Izložba slika Ljubice Mirosavljević može se pogledati u prostoru biblioteke SKD „Prosvjeta“ u Borovu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.