Božićno i novogodišnje veče u Popovcu

Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) Opštine Popovac organizovalo je 11.januara tradicionalno sedmo po redu božićno i novogodišnje druženje.

Zoran Popović 13.01.2020.
Veće srpske nacionalne manjine Opštine Popovac

Sala popovačkog doma bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a članovi Veća srpske nacionalne manjine Opštine Popovac su goste dočekivali uz hleb i so te piće dobrodošlice. Uoči početka svečanosti organizovana je i izložba etnografskog blaga, preciznije unikatnih rukotvorina i starina starih sto godina, koje su se prenosile iz generacije u generaciju, i koje čine neizostavni deo srpske tradicije i kulture iz davnih i već zaboravljenih vremena. Svaki od izloženih predmeta je unikat, a korišćeni su u najsvečanijim prilikama kao što su svatovi, veridbe i krsne slave. Neki predmeti koji su donešeni iz susednih mesta i dalje čine miraz koji su devojke prilikom udaje donosile u kuću budućeg muža.

Vredne ruke majki i baka, koje su uz tešku muku izatkale i izvezle izložene rukotvorine, više nisu na ovom svetu pa je izložba rukotvorina bila ujedno i prilika za sećanje na njih i njihovo nasleđe koji budi emocije i ponos. Nažalost vremena u kojima živimo ne uklapaju se u ambijent izložbe jer svatovi se više ne kite peškirima, kreveti ne prekrivaju ćilimima, a nekadašnje rukom tkane stolnjake danas su zamenili jednokratni i papirnati.

Zbog neimaštine, ali i nebrige mlađih generacija, mnogi takvi i slični predmeti su trajno uništeni ili prodani raznim kolekcionarima i trgovcima etnografskog blaga. Iz tog razloga razumljiva je želja  VSNM Opštine Popovac da se, iako su neki od izloženih unikatnih predmeta i rukotvorina starih sto godina vidljivo oštećeni od zuba vremena, adekvatno smeste i čuvaju kako bi se čuvajući to blago sačuvali i običaji koji će budućim generacijama biti najbolji putokaz o bogatoj istoriji. Govoreći o izložbi spomenimo još da su izložene rukotvorine i starine deo porodičnog nasleđa porodica Mišljenović, Podoreški, Ćika, Vuković, Milanović, Jovanović i Šarić.

Nakon razgledavanja izložbe i intoniranja himni „Lijepa naša“ i „Bože pravde“ prisutne je pozdravila Nevena Radivojević, a u ime organizatora predsednik VSNM Opštine Popovac Radojko Strajnić, koji se u kraćem govoru osvrnuo na aktivnosti veća u proteklom periodu. Prisutnima su se obratili i zamenik načelnika i načelnik Opštine Popovac Zoran Milošević (SDSS) i Zoran Kontak (HDZ) koji su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih međuljudskih odnosa između manjinskog i većinskog naroda u opštini.

Tradicionalnom božićnom i novogodišnjem druženju prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog i javnog života Baranje. Uz bogatu trpezu za koje su se pobrinule vredne ruke domaćica, kojima su organizatori svečanosti neizmerno zahvalni, te poziv da svečanost protekne u dobrom raspoloženju druženje je potrajalo do ponoći.