Brođani ne zaboravljaju svoga Branka

Srpske organizacije u Slavonskom Brodu obeležile 199. godišnjicu rođenja pesnika Branka Radičevića.

Srbi Hr 31.03.2023.
Slavonski Brod Branko Radičević

U organizaciji županijskog i gradskog Veća srpske nacionalne manjine, pododbora SKD „Prosvjeta” i KUD-а „Branko Radičević” u Slavonskom Brodu је 27. marta obeležena 199. godišnjica rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića. Okupljenima ispred spomen-obeležja u porti crkve Sv. Georgija se u ime KUD-a „Branko Radičević” obratio njegov predsednik Đorđe Rakić.

- Svima vam hvala što proslavljate i veličate ovaj događaj, odnosno 199. godišnjicu rođenja našeg značajnog i velikog pisca i pesnika rođenog u ovom gradu, pesnika koji je pevao iz duše i koji je jakim svetlom obasjao sve o čemu je pevao. Za mene je posebno velika čast što vodim društvo koje nosi ime tako značajnog pesnika. Činim to sa strašću i želјom da ovo njegovo spomen-obeležje koje je pred nama uzdignem u vis barem za još metar više, jer Branko je to zaslužio – rekao je tom prilikom Rakić.

Spomen-obeležje Branku Radičeviću uklonjeno je sa njegove rodne kuće 1991. godine, a 2018. otkriveno je u krugu crkve Sv. Georgija i svake godine malobrojni Srbi Slavonskog Broda okupljaju se ispred njega kako bi mu odali počast.

Branko Radićević rođen je 28. marta 1824. Prvu pesmu napisao je 1841. u Sremskim Karlovcima gde je pohađao gimnaziju koju je završio u Temišvaru. Studije prava nije završio nego se intenzivno bavio književnim radom. Svoju prvu knjigu pesama objavio je u Beču 1847. godine koji je već sledeće godine zbog revolucije napustio. Živeo je po raznim mestima u Sremu. Još jednu zbirku pesama objavio je 1851. godine. Bolovao je od tuberkuloze koja je tada bila neizlečiva bolest. Umro je 1. jula 1853. u bečkoj bolnici. Njegova treća zbirka pesama objavljena je posthumno 1862. godine.