Spomen-ploča Branka Radičevića vraćena u Slavonski Brod

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Slavonskog Broda i pravoslavne parohije u ovom gradu u porti crkve u izgradnji postavljena je spomen-ploča Branku Radičeviću koja je uklonjena 1991. godine.

Branko-Radičević-otkrivanje-ploče-ljudi

Pesnik Branko Radičević rođeni je Brođanin. Do početka ratnih dešavanja imao je u ovom gradu svoju ulicu, školu i dva spomen obeležja, na rodnoj kući i na Mašinskom fakultetu. I dok su sva druga obeležja uoči ili za vreme rata netragom nestala, spomen-ploča sa Mašinskog fakulteta, bivše Gimnazije čuvana je godinama u depou gradskog muzeja.

Nekoliko poslednjih godina ploča je u posedu Veća srpske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda, a u saradnji sa crkvenom opštinom i blagoslovom vladike slavonskog Jovana odlučeno je da se ovo obeležje ponovo vrati u grad i to u portu buduće pravoslavne crkve Svetog Georgija.

Ploča je postavljena pre otprilike mesec dana, a zvanično je otkrivena i osvećena 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog koji je ujedno i krsna slava VSNM-a Slavonskog Broda i VSNM-a Brodsko-posavske županije.

Branko Radičević ploča slavonski brod

– Drago mi je što smo ovu ploču uspeli po drugi put da iznesemo na svetlost dana, da naši sugrađani vide tog našeg velikana, koja je po nama uklonjena iz svima poznatih razloga. Mi smo uputili više dopisa i imali puno usmenih razgovora sa predstavnicima grada da se za tu ploču pronađe neko adekvatno mesto, međutim nikada nismo dobili nikakav odgovor da je pronađeno primereno mesto u javnom prostoru. Na sreću, naišli smo na razumevanje kod naše crkve i dobili smo dozvolu da ploču postavimo u porti pravoslavne crkve koju ovde u Slavonskom Brodu gradimo po treći put – kaže za naš portal predsednik brodskog veća srpske nacionalne manjine Darko Spasojević.

Nadamo se da ova ploča neće smetati našim sugrađanima

Ploču su osvetili sveštenici srpske pravoslavne crkve paroh okučanski Dragan Antonić, paroh novogradiški Ognjen Tendžerić i domaćin, paroh slavonskobrodski Ratko Gatarević koji ne krije zadovoljstvo što je ova ploča napokon ugledala svetlost dana.

Branko-Radičević-otkrivanje-ploče Slavonski Brod

– Branko je bio poznati srpski pesnik i pravoslavac tako da ovaj događaj ima veliki značaj i za nas. Znamo svi zašto je ta ploča bila sklonjena i drago mi je što smo dobili od vladike odobrenje da je postavimo kod nas, na mestu gde će se nalaziti budući hram. Ona stoji tu već mesec dana i mi smo osluškivali hoće li biti nekih reakcija s obzirom da ona stoji odmah uz ulicu. Narod zastane, pogleda ploču i nastavi dalje i ja se iskreno nadam da ona većini građana neće smetati – ističe prota Ratko i dodaje da je već stupio u kontakt sa sveštenikom iz Sremskih Karlovaca i da će se ova dva grada preko crkve, pravoslavnih vernika i naravno Branka Radičevića međusobno u budućnosti povezati.

Bez zvaničnih predstavnika grada i županije

Na svečanosti povodom otkrivanja i osvećenja spomen-ploče okupilo se pedesetak ljudi, što domaćih Srba što njihovih gostiju iz drugih slavonskih krajeva, a podršku je svojim dolaskom pružio i sveštenik evangelističke crkve Jozo Ivić čija se crkva nalazi odmah na placu pored buduće pravoslavne crkve. Niko od zvaničnih predstavnika grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije nije se odazvao pozivu.

Ako i ne bude imao svoj ulicu, Branko će ostati u srcima ljudi

Sekretar VSNM-a grada Slavonskog Broda Tihomir Prvulović u kratkom obraćanju okupljenima još jednom je ukazao na važnost ovog događaja za tamošnje Srbe.

– Brodu se vraća njegov pesnik, vraća se ovde u obliku slavne i neprolazne bronzane ploče usađene u prostoru gde su nicali i gde su se rušili pravoslavni hramovi, s nadom da ga neki novi neverini s istoka ili zapada neće ponovo premestiti u historijski muzej. Danas je to u obliku ploče, a sutra, možda i kao naziv nekog trga, ulice ili institucije. Ne bude li ipak bilo tako, Branko će se vraćati i ostati u dušama i u srcima onih koji cene doprinos u kulturi svim ljudima, a posebno onima koji pripadaju istim zajednicama – rekao je Tihomir Prvulović.