Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije

U Vukovarsko-sremskoj županiji nacionalne manjine čine 21 odsto ukupnog stanovništva. Tradicionalno u Nedelji Evrope, u ovoj županiji obeležava se i Dan nacionalnih manjina i svake godine domaćin je neko drugo mesto u kojem žive pripadnici pojedine nacionalne manjine.

Slavko Bubalo 15.05.2018.

Ove godine domaćin manifestacije bila je Gunja u kojoj su najbrojniji predstavnici bošnjačke nacionalne manjine.

Obeležavanje Dana nacionalnih manjina u ovom mestu započelo je predstavljanjem narodnih rukotvorina i specijaliteta nacionalnih kuhinja Albanaca, Bošnjaka, Mađara, Nemaca i Austrijanaca, Roma, Rusina, Slovaka, Srba i Ukrajinaca.

Nacionalne kuhinje i rukotvorine

Tradicionalne bošnjačke slane i slatke kulinarske specijalitete na štandu u dvorištu gunjanske osnovne škole posluživala je Fatima-Timka Rašidović.

- Presrećni smo što smo domaćini zato što smo kao gosti uvek dobro primljeni. Pripremili smo naše slatke i slane specijalitete. Tradicionalno bosansko jelo je pita, sa sirom, mesom i krompirom, a od slatkih specijaliteta tu su baklave, hurmašice, kadaif, ružice - objašnjava Timka.

Srpsku nacionalnu manjinu ove godine predstavljalo je Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova, koje je i prethodne nedelje bilo u gostima u Srpskom Itebeju gde su učestvovali na Međunarodnom festivalu folklora.

Sa srpskim kulinarskim veštinama i specijalitetima koje su pripremile članice ovog društva okupljene je upoznala Mica Kozar.

- Za ovu priliku pripremile smo pitu od poriluka, masnu gužvaru, sremsku gužvaru, pogačice sa sirom, donele smo i svoju rakiju, orahovac, a sve što od ručnih radova vidite na našem štandu su vredne starine koje pripadaju našem društvu – kaže ona.

Dan nacionalnih manjina Gunja

Štand srpske zajednice

U sklopu obeležavanja Dana nacionalnih manjina održana je i svečana sednica Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina na kojoj je bilo reči i o problemima sa kojima se nacionalne manjine u Hrvatskoj suočavaju.

Bogatstvo Hrvatske sa brojnim problemima

Predsednik županijskog veća romske nacionalne manjine Seljman Gušani izneo je problem prevoza romske dece do vrtića i škole, a predsednik županijskog veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević ukazao je na probleme prenosa osnivačkih prava sa županije na opštine i registracije škola na srpskom jeziku i pismu, dok je nedostatak finansijskih sredstava istaknut kao zajednički problem svih manjina.

Čestitajući učesnicima Dan nacionalnih manjina zamenik vukovarsko-sremskog župana Josip Dabro istakao je da su nacionalne manjine bogatstvo svake zajednice te da se međusobnom saradnjom doprinosi boljem upoznavanju, zbližavanju i širenju tolerancije. Dabro je takođe naglasio da Vukovarsko-sremska županija neguje raznolikost i različitost zbog čega svake godine i podržava ovu manifestaciju.

Svečanosti je prisustvovala i saborska zastupnica Emina Ljekaj Prljaskaj koja je uz čestitke povodom njihovog dana manjinama poručila da insistiraju na svojim pravima.U cilju prevazilaženja finansijskih poteškoća zamenik župana Đorđe Ćurčić predložio je povezivanje manjina u Hrvatskoj i Vojvodini, kroz zajedničke projekte koji bi bili na obostranu korist.

Uveče je u dvorani osnovne škole u Gunji održan program u kojem su nacionalne manjine predstavile svoje kulturno-umetničko stvaralaštvo.