Dan opštine Markušica: Brojnim projektima uređuju opštinu

Parastosom za sve poginule meštane naselja na području opštine Markušica tokom poslednjih ratova, polaganjem venaca kod spomenika stradalima, kraćim kulturno-umetničkim programom, te svečanom sednicom opštinskog Veća, obeležen je Dan opštine Markušica.

Srđan Sekulić 30.08.2019.
Dan opštine Markušica Svečana sednica

Dan opštine Markušica koji se tradicionalno obeležava 28. avgusta, odnosno na praznik kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Uspenje presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu.

Opština Markušica ove godine uspela je da ostvari nekoliko značajnih projekata koji će svakako unaprediti život tamošnjeg stanovništva.

- Ovo je za nas svakako jedna od najuspešnijih godina, ako govorimo o investicijama i radovima u samoj opštini. Od važnih projekata treba istaći da smo ove godine završili vodovod u Karadžićevu čija je cena bila negde oko dva miliona kuna. Takođe, tu su i izgradnja reciklažnog dvorišta u Markušici u vrednosti od dva miliona kuna, zatim izgradnja dečijeg vrtića gde smo uložili 700 hiljada kuna, i investicije kao što su uređenje centra, ambulante i drugo – rekao je načelnik ove opštine Budimir Drača.

Za realizovanje ovih investicija presudan je stabilan opštinski budžet koji je ove godine najveći od kada je konstituisana ova opština.

- Zadovoljni smo i sa ukupnim proračunom naše opštine. Do sada smo realizovali negde između 13 i 14 milinoa kuna, a do kraja godine očekujem da ćemo imati još oko dva do tri miliona uloženih u investicije. To dovodi do zaključka da je ova godina sa najboljim učinkom kada je naša opština u pitanju. Budžet nam je bio predviđen na negde oko 18 miliona. Konkurisali smo na većinu fondova i gotovo svugde smo imali prolaz – istakao je Drača pominjući i druge značajne projekte koji su planirani za naredni period u ovoj lokalnoj samoupravi.

- Imamo u planu i izgradnju kanalizacije na području naše opštine u naredom periodu. U sklopu toga bila bi i zamena vodovodne mreže i kanalizacija. Izradu projektne dokumentacije očekujemo početkom sledeće godine, ukupna vrednost tih radova biće oko šest miliona kuna, a ono što je najvažnije jeste da će za naša domaćinstva troškovi priključka biti u potpunosti besplatni. Takođe, tu su i troškovi uvođenja rasvete. Putem kapitalnih ulaganja preko Srpskog narodnog veća dobili smo 200 hiljada i ti radovi su završeni, ali to, kada je rasveta u pitanju, nije sve, jer nas očekuje i investicija od preko dva miliona kuna vezano za rasvetu u naselju Markušica. Pored toga očekuje nas i jedan konkurs za prostorije Kluba mladih u Ostrovu i troškovi toga koštaće negde oko 600 hiljada kuna.

Konkurs za poljoprivredno zemljište

S obzirom da se radi o lokalnoj samoupravi gde je poljoprivreda osnovno zanimanje stanovništva, od velike je važnosti razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je naophodno poljoprivredno zemljište. Da bi do toga došlo opština je 26. Avgusta raspisala konkurs za zakup poljoprivrednog zemljišta na rok od 25 godina.

- Jako je važno napomenuti i još jednu dobru stvar koju naša opština radi. Nedavno smo raspisali konkurs za poljoprivredno zemljište. Radi se o ukupno 1.300 hektara zemljišta na 89 celina. Konkurs je raspisan na mesec dana i prvi smo u Hrvatskoj koji su to uradili od svih lokalnih samouprava. Ne moram da naglašavam da će ova zemlja biti od velike koristi našim poljoprivrednicima i da će sa njom moći da napreduju u svom poslu, da će zadržati one koji su nameravali da odu – rekao je Drača.

Svečanu sednicu opštinskog Veća vodio je predsednik ovog tela Radenko Bošković koji je naglasio i potrebu razvoja društvenog života na području ove opštine.

- Mogu reći da uvek može bolje, radimo koliko se može. Imamo velikih problema sa odlaskom mladih, to je sad opšte poznata konstatacija i opšti problem koji je prisutan u ovoj državi. Uprkos tome pokušavamo da unapredimo društveni život tako da je na našoj opštini aktivno dvedesetak udruženja i imamo tri fudbalska kluba, dva kulturno-umetnička društva, tri lovačka društva, zavičajno udruženje u Podrinju, Klub mladih u Ostrovu – istakao je Bošković.

Opština Markušica nalazi se u severozapadnom delu Vukovarsko-sremske županije i obuhvata naselja Markušica, Podrinje, Gaboš, Karadžićevo i Ostrovo koji zajedno premo poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine imaju 2.555 stanovnika.