Dan opštine prilika da se istaknu uspesi

Svečanom sednicom Opštinskog veća, na praznik Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja, 22. maja proslavljen je Dan opštine Borovo.

Tijana Živanović 24.05.2024.

Pre više od 20 godina 22. maja, Borovo je po četvrti put u svojoj istoriji dugoj skoro 800 godina dobilo status opštine Borovo. Svečanom sednicom Opštinskog veća uz prisustvo političkih predstavnika i građana, načelnik Zoran Baćanović izneo je rezultate koje je opština ostvarila u prethodnom periodu.

- Brojke i činjenice mogu da pokažu u kojoj se meri opština Borovo razvila u proteklih 15 godina. Razvoj našeg mesta je timski rad u kojem sam ja samo izvršilac odluka. U saradnji sa timom ljudi, zaposlenima, uspeli smo da pomerimo našu malu zajednicu na viši nivo – rekao je načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović koji punih 11 godina radi na tome da Borovo dođe na nivo grada.

Dan opštine prilika je da se sumiraju rezultati u proteklih godinu dana, ukaže na aktivnosti lokalne samouprave, sagledaju ulaganja i ostvarenja postavljenih ciljeva. Baćanović kao najvažniji projekat ističe izgradnju dečjih igrališta i sistema kanalizacije u mestu dužine od 42 kilometra.

- Infrastrukturno, Borovo je mesto koje ima pušten u rad sistem odvodnje oborinskih voda za opštine u sastavu Vukovarsko-sremske županije. Drugi infrastrukturni projekti jesu put D519 koji je u potpunosti novoizgrađen, šest lokalnih puteva, dečja igrališta i mnogi drugi koji su na oko primetni. Značajna je i izgradnja reciklažnog dvorišta što je u skladu sa zakonom održivog upravljanja otpadom – s ponosom je rekao Zoran Baćanović.

Borovo postaje ponovo aktuelno

Povodom obeležavanja dana ove lokalne samouprave dodeljene su godišnje nagrade istaknutim pojedincima koji su doprineli razvoju Borova. Povelje su dodeljene Teodori Bojić učenici generacije za 2022/2023. godinu, Emini Kondić za poseban doprinos sportu i predsedniku Opštinskog veća Dušku Drobiću.

Isto tako, načelnik je istakao kako je Opština Borovo posebno ponosna na subvencije sadašnjim i budućim meštanima iz opštinskog budžeta. Nakon koronavirusa Borovo je postalo bogatije za 60 novih registrovanih zanatskih radnji, a opština nastoji da svojim meštanima pruži pomoć na tom putu.

- Malo preduzetništvo je postalo aktuelno nakon koronavirusa 2020. godine. Možemo da se pohvalimo da je naše malo selo bogatije za dosta frizera, automehaničara, molera i mnogo drugih zanimanja, kojima mi svakako nastojimo pomoći u svakom koraku – zaključio je Baćanović.

Osnovna škola Borovo proslavila svoj dan

Istog dana u sportskoj dvorani Osnovne škole Borovo održan je svečani program povodom Dana škole. Prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor škole Tihomir Jakovljević koji je ponosno istakao da je uprkos iseljavanju stanovništva ovo i dalje najveća škola na srpskom jeziku i pismu u Republici Hrvatskoj.

- I dalje se imamo čime pohvaliti, kako kvalitetom učenika tako i njihovim brojem. Direktor sam godinama, velika je privilegija, ali i obaveza nositi odgovornost čuvanja našeg identiteta, jezika i pisma. Naša škola danas broji 214 učenika, daleko je to od nekadašnjeg broja, ali svakako se možemo pohvaliti informacijom da se dosta učenika vraća iz inostranstva – rekao je direktor škole Jakovljević.