Dani medijske pismenosti u Bijelom Brdu

Medijskim radionicama organizovanim 25. aprila đaci i učitelji Osnovne škole Bijelo Brdo obeležili su Dane medijske pismenosti u Hrvatskoj.

Slavko Bubalo 27.04.2018.
Dani medijske pismenosti u Bijelom Brdu

Dane medijske pismenosti pokrenuli su Agencija za elektroničke medije i Kancelarija UNICEF-a za Hrvatsku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u saradnji sa brojnim partnerima i medijskim kućama.

- Za naše đake pripremili smo tri radionice. Prvu smo nazvali „Informatička i informacijska pismenost”, drugu „Pojmovnik medijske kulture”, a na trećoj bi uz pomoć profesionalnih novinara naši učenici iz prve ruke saznali nešto više o vrstama novinarskih formi i o postupku izrade jednog televizijskog priloga. Dane medijske pismenosti na ovaj način obeležavamo prvi put jer je ovo organizovalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uz pomoć inostranih fondova koji žele da naše mlade što bolje obrazujemo i uputimo u nove informacione tehnologije, da im ukažemo na sve mogućnosti koje one pružaju, ali i na opasnosti koje nam od njih prete - objašnjava profesor srpskog jezika Aleksandar Kovačević koji i sam učestvuje u ovom školskom projektu.

Internet brz, ali nepouzdan

Najmlađi informativni medij, internet, mladima je i najzanimljiviji, pre svega zbog brzog plasiranja informacija. Na radionicama su istaknute njegove prednosti, ali je upozoreno i na njegove nedostatke.

Najveća prednost interneta je brzina, dok su tačnost i istinitost podataka njegov veliki nedostatak u šta su se učenici uverili na praktičnom primeru. Pokazalo se da je grupa koja je do podataka dolazila putem interneta zadatak obavila brže, ali i to da je grupa koja je do odgovora na ista pitanja dolazila koristeći literaturu imala više tačnih odgovora.

Dani medijske pismenosti u Bijelom Brdu 2

Saznanja stečena na radionicama učenicima će svakako dobro doći jer škola u Bijelom Brdu ima i svoj časopis „Polet”, koji izlazi već više od dvadeset godina.

- Što se novinarstva tiče naši učenici znaju neke osnovne stvari. Smatramo da će uz pomoć radionica koje smo organizovali saznati nešto više o samoj pripremi, radu, načinu na koji novinari dolaze do informacija i kako ih plasiraju. Naš školski list zajedno sa mnom pripremaju profesor srpskog jezika i učenici viših razreda koji pišu članke, snimaju fotografije, smišljaju priče. Najviše vole da pišu o svojim vannastavnim aktivnostima i onome što rade u slobodno vreme. Uglavnom se ističu sportovi, gluma, sviranje, ali pominju se i neka dostignuća u učenju, dan škole, uspesi na takmičenjima i sl. - priča bibliotekar u OŠ Bijelo Brdo Marko Borojević, koji je vodio radionicu o informatičkoj i informacijskoj pismenosti.

Probudili zanimanje za novinarski zanat

Na jednoj od radionica učestvovali su i novinari TV produkcije ZVO-a i časopisa „Izvor” koji su kod učenika uspeli da probude zanimanje za posao novinara.

- U novinarstvu nemam nikakvih iskustava i nisam sigurna da bih se njime bavila. Međutim, mediji su svuda oko nas i dobro je da se upoznamo s tom temom, da naučimo kako da ih koristimo, da vidimo njihove dobre i loše strane. Na ovim radionicama sam saznala mnogo toga što nisam znala i u svakom slučaju vreme koje sam na njima provela bilo mi je zanimljivo.  – ističe učenica 8 razreda Violeta Tomašević.

- Novinarstvo mi je i ranije bilo zanimljivo, a nakon ovih radionica mi je još zanimljivije s obzirom da sam o njemu saznala neke stvari koje ranije nisam znala što mi je novinarstvo u pozitivnom svetlu približilo još više. Mislim da sa radionicama ove vrste treba nastaviti kako bi i buduće generacije u našoj školi o tom zanimanju saznali više. To bi im pomoglo da se možda u budućnosti u njemu i pronađu – kaže Anastasija Mirosavljević, još jedna osmašica koja je učestvovala na radionicama.

Posebnu pažnju učenika privukla je televizijska kamera u rukama Srđana Rončevića, jednog od snimatelja TV produkcije ZVO-a, koga su deca na kraju radionice zamolila da im pokaže kako se njome rukuje. Ko zna, možda zahvaljujući ovim radionicama neko od njih zaista novinarstvo ili neki drugi posao vezan za medije izabere i kao životni poziv.

Dani medijske pismenosti traju od 19. do 21. aprila, ali i tokom cele druge polovine ovog meseca pa i početkom maja. Tokom tog perioda odvijaće se i brojne aktivnosti i dešavanja koja imaju za cilj da informišu i edukuju decu, roditelje, nastavnike i vaspitače o toj važnoj temi i veštini

Tagovi