Deca iz Bijelog Brda boravila u Čačku

U Čačku su od 3. do 8. avgusta na obrazovnom kampu učestvovala deca iz šest zemalja regiona.

Deca iz Bijelog Brda gostovala u Čačku

Od 3. do 8. avgusta Čačak je bio domaćin za oko pedesetoro dece iz dijaspore, u okviru projekta „Srpski svet – novi lideri“. Pored dece iz zemalja bivših republika Jugoslavije, gosti Čačka bili su i njihovi vršnjaci iz Rumunije, a zahvaljujući Zajedničkom veću opština Vukovar koje je finansiralo put, iz Hrvatske je u projektu učestvovalo četvoro đaka iz Osnovne škole Bijelo Brdo, pod vođstvom profesora geografije Slobodana Seferovića.

– Deca su se iz Čačka vratila puna pozitivnih utisaka. Najviše im se svidelo samo druženje i upoznavanje svojih vršnjaka iz drugih zemalja, a iste nacionalnosti. Družili su se na radionicama, predavanjima, izletima i u slobodno vreme. Naravno, naučili su i puno novih stvari i videli znamenitosti jednog dela svoje matične zemlje – kaže Slobodan Seferović.

Ovu šestodnevnu manifestaciju, namenjenu srpskoj deci, uzrasta od 12 do 16 godina, osmislilo je Udruženje građana „Svetosavske svečanosti“ iz Čačka, a sufinasiraju je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Čačak. Organizatori su istakli da je cilj da se deca iz dijaspore, tačnije iz šest država regiona, međusobno upoznaju i druže, ali i da upoznaju istoriju i kulturu Srbije.

Gradska biblioteka u Čačku

– Pričao sam sa ostalim učesnicima i pratiocima dece koji su i pre učestvovali u sličnim projektima i kažu da je baš ta poseta matičnoj državi i druženje sa Srbima, kod njihove dece, koji su sada već i odrasli ljudi, najviše doprinelo svesti i očuvanju identiteta. Mi koji smo ostali da živimo u Republici Hrvatskoj imamo izražen identitet, to je moje mišljenje, ali pričao sam sa Srbima iz Makedonije i Rumunije i kod njih je drugačija situacija. Kažu da je kod njih najveći problem tiha asimilacija i rezultat toga je da je sve manje naše dece koja znaju naš jezik, pohađaju nastavu na srpskom jeziku, idu u crkvu i slično. Zato smatram da su ovakvi i slični projekti značajni Srbima iz svih zemalja – dodaje Seferović.

Ovom prilikom deca su posetila znamenitosti Čačka i okoline, Memorijalni kompleks na Ljubiću, Narodni muzej, Gradsku bibilioteku „Vladislav Petković Dis“, Prirodnjački centar u Ovčar banji, osim toga, bilo je i jedno pokloničko-studijsko putovanje u manastire Žiča i Studenica. Tokom ovih šest dana organizovano je više različitih pedagoških radionica, a predavanja su održali profesor doktor Darko Tanasković, profesorica doktorka Svjetlana Samardžija i etnolog Snežana Ašanin.

Na ovaj način smanjuje se mogućnost za asimilaciju kojoj su deca izložena u svojim sredinama. Srpski narod je tokom istorije više puta bio podeljen u male države na teritoriji Balkana, ali su ga uvek povezivale kultura, tradicija, jezik i vera i upravo zato cilj je da se na tim temeljima deca okupe, osete jedinstvo i pripadnost jednom narodu. Ovo je prva godina provođenja pomenutog projekta, ali ideja organizatora i učesnika je da ova manifestacija ostane i za buduće generacije.