Deca iz regiona u poseti kod srpskog patrijarha i predsednika

Organizatori posete bili su narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine Duško Ćutilo. Učenici su najpre boravili u Novom Sadu gde su imali priliku da obiđu Petrovaradin, Gradsku kuću, Muzej grada Novog Sada, a potom su boravili u […]

Srbi Hr 08.03.2022.
Deca kod Vučića

Organizatori posete bili su narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine Duško Ćutilo. Učenici su najpre boravili u Novom Sadu gde su imali priliku da obiđu Petrovaradin, Gradsku kuću, Muzej grada Novog Sada, a potom su boravili u Beogradu obilazeći niz značajnih mesta kao što su hram Svetog Save, Kalemegdan, Skupština, Muzej Crvene Zvezde, zgrada Predsedništva, zoološki vrt i drugo. Pored poseta značajnim mestima decu su, između ostalih, dočekali srpski patrijarh Porfirije i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. - Posebno sam radostan što ste došli i ovde, u hram Svetog Save koji je zidan i građen da bude hram svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze, da bude mesto gde ćemo svi dolaziti i okupljati se pre svega sa dobrim namerama i dobrim željama, sa molitvom za sve ljude, za čitav svet, sa molitvom za mir svugde u svetu. Iako dečji svet treba da je ispunjen radošću, nemoguće je da do njih ne dopru i vesti o ratovima i stradanjima svuda u svetu, pa tako i u Ukrajini, i zato trebamo uvek da se molimo da Bog daruje mir u toj zemlji, da svakome otvori srce da bude ispunjeno razumevanjem i ljubavlju prema drugima, da se molimo da tamo što pre prestane rat - poručio je patrijarh Porfirije, a preneo zvanični sajt Srpske pravoslavne crkve.

Na prijemu kod Vučića

U zgradi Predsedništva decu je primio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji im je poručio da su, bez obzira odakle dolaze, u Srbiji svoji na svome. - Imajte uvek na pameti lepu misao Mike Antića da je ljubav kao snaga, što je više trošiš više ćeš je imati. Gajite ljubav, ljubite svoje roditelje, drugove, srpski narod. Volite svoju kuću Beograd i svoj dom Srbiju. Ovde ste svoji na svome, ovde će vas uvek sačekati ljubav odakle god da dolazite. Dobro nam došli draga deco, ponosni smo i srećni što danas možemo da vas ugostimo. Hvala vam najlepše još jednom i živela Srbija i srpski narod – napomenuo je Vučić kome su deca uručila poklon ikonu Bogorodice šarengradske. Takođe, decu su primili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kao i član Gradskog veća za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić. - Beograd je grad otvorenog srca svih građana koji u njemu žive, koji u njega dolaze, ali i svih Srba ma gde oni živeli u svetu. Iz tog razloga želim da se u Beogradu osećate kao kod svoje kuće i kad god poželite možete ponovo doći ovde. Verujem da ćete imati mnogo prilika da dođete u Beograd, bilo zbog obrazovanja, nauke, sporta ili kulturnih događaja. Nadam se da će neke od vas put navesti da živite u Beogradu i da ćemo zajedno razvijati naš grad i Srbiju – rekao je Radojičić. Tokom boravka u Srbiji deca iz regiona imala su priliku da se upoznaju sa svojom istorijom, jezikom i kulturom kao i sa brojnim znamenitostima. U ovoj poseti matičnoj državi bila su deca iz Vukovara, Kopra, Mostara, Kumanova i Starog Nagoričana.