Deveto ostrovsko takmičenje za najboljeg pasuljdžiju

U Ostrovu je u nedelju 18. avgusta održana tradicionalna deveta po redu „Grašijada“ odnosno takmičenje u pripremanju i prebiranju pasulja.

Slavko Bubalo 20.08.2019.
„Grašijada“

Zahvaljujući ovoj, u našem delu sveta, zasigurno najpopularnijoj i najrasprostranjenijoj hrani, na karti Vukovarsko-sremske županije selo Ostrovo upisano je kao mesto u kom se uspešno čuva tradicija u pripremi ovo narodnog specijaliteta.

Manifestaciju su, u okviru opštinske manifestacije „Dani opštine Markušica“, organizovali Lovačko društvo „Jelen“ i Sekcija strelaca „Trap-Skit“ iz Ostrova, a u konkurenciji za najbolje pasuljdžije učestvovalo je osam ekipa, i to sedam iz Ostrova i jedna iz Trpinje.

Koji je pasulj najbolji nije jednostavno odrediti. Postoje određeni kriterijumi kao što su boja, gustina, skuvanost zrna, kvalitet mesa, ali je ukus ipak nešto što je najvažnije. Priprema pasulja je drugačija od, na primer, fiša. Dok u fiš idu strogo određeni sastojci u pasulj svako stavlja sve što ima na raspolaganju, bilo da su u pitanju suvo meso, kobasice, slanina i razni začini. Kako bilo do pobednika se ipak došlo zahvaljujući žiriju koji odradio posao od koga „ne može da se ogladni“.

Titulu najboljih poneli su „Bauštelci“, drugi su bili „Ostrovski derani“, a treći Trpinjci koje je predvodio već nadaleko poznati Sprečo. U drugoj disciplini tražio se najveštiji i najbrži takmičar ili takmičarka u prebiranju pasulja. Titulu je ove godine osvojila Mirjana Manojlović, a druga je bila Milena Simeunović. Treće mesto pripalo je predstavniku muškog pola Radovanu Martonjiju.

- Bilo je ovo lepo druženje zahvaljujući pre svega što nas je i vreme poslužilo. Ova naša manifestacija je dobra prilika da se ljudi okupe, da se druže i provesele. Bilo je i dosta onih koji su na radu u inostranstvu, a sada u svom rodnom mestu provode godišnje odmore tako da su i sami imali priliku da učestvuju – kaže jedan od organizatora manifestacije Desimir Panić.

Nakon proglašenja pobednika i učesnici i prisutni gosti imali su priliku da isprobaju ono što su takmičari pripremili, a sve ih je zabavljala muzika uživo.