Diplome iz Srbije i BiH kao i do sada

Nakon što su se u medijima pojavile informacije da Hrvatska više neće priznavati diplome sa fakulteta u Srbiji i Bosni i Hercegovini, potpredsednica kluba zasupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov sastala se 26. aprila sa zamenicom direktora Agencije za nauku i visoko obrazovanje Vesnom Dodiković i njenim saradnicima.

Slavko Bubalo 29.04.2018.
Diplome iz Srbije i Bosne i Hercegovine priznavanje upisi na fakultete studiranje u srbiji

Nakon sastanka Dragana Jeckov je stranačkoj informativnoj službi prenela ključni stav da Agencija za nauku i visoko obrazovanje nije donela nikakvu odluku o nepriznavanju diploma iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Naglašeno je da Agencija sarađuje sa Komisijom za akreditaciju i ocenu kvaliteta iz Srbije i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta iz BIH u cilju uređenja sistema i očuvanja kvaliteta studijskih programa kojim će se garantovati kompetentnost i osposobljenost za tržište rada i daljnje obrazovanje - istakla je Jeckov i dodala da na osnovu navedenog predlažemo da zainteresovani studenti i njihovi roditelji kontaktiraju Agenciju i provere akreditaciju visokoškolske ustanove u koju planiraju da se upišu.

- Ta praksa je i do sada trebalo da se poštuje i tu nema ništa sporno. Da li neka visokoškolska ustanova ima akreditaciju zainteresovani treba da provere i u samoj ustanovi, a isto mogu da urade i u našim institucijama poput Zajedničkog veća opština - napomenula je Jeckov.