Dizanje tegova – uspesi mladih Vukovarčana

Iako ima lepu tradiciju, dizanje tegova u Borovu naselju nije dugog veka. Nekada su na vukovarskom području delovala dva uspešna kluba – „Vupik“ i „Borovo“, a ovaj drugi, odnosno, Omladinski klub dizača tegova „Borovo“ 1987. godine bio je i prvak one bivše velike države. Pored toga imao je i 16 pojedinačnih prvaka Jugoslavije. Danas tu tradiciju uspešno nastavlja Klub dizača tegova „Vukovar“ osnovan pre pet godina, koji je i za tako kratak vremenski period uspeo da se popne na sam vrh ovog sporta u Hrvatskoj.

Slavko Bubalo 23.07.2018.
dizanje tegova Nikola Todorović klub dizača tegova vukovar

Među brojnim mladima koji se u klubu bave ovim sportom su i braća Todorović, Nikola (13) i Andrej (9), oba prvaci države u svojim kategorijama. O tome kako je počelo njegovo zanimanje za dizanje tegova pričao nam je stariji brat.

- Dizanjem tegova počeo sam da se bavim pre dve godine. U školi je održana jedna prezentacija i pošto se tada nisam bavio sportom odlučio sam da probam i svidelo mi se. Bilo je i momenata kada mi se činilo da mi je dosadilo, ali s redovnim treninzima stvorila se navika i sada je sve u redu - započinje iskreno Nikola dok Andrej samo kratko potvrđuje da je na trening krenuo za starijim bratom.

Dižu težine veće i od vlastitih

Svaki početak je težak, ali vežbanjem i treningom dolazi i napredak što je slučaj i kod braće Todorović.

- U početku, prvih mesec ili dva, bilo je dosta naporno. Trebalo je savladati tehnike dizanja i dolazile su sve veće kilaže, ali kada sam to savladao posle je sve išlo lakše. U dizanju tegova postoje dve tehnike, trzaj i izbačaj. Obe su podjednako zahtevne iako mislim da je trzaj malo teži - objašnjava Nikola koji na trzaj sada maksimalno podiže 64, a na izbačaj 76 kilograma dok je on sam težak 53 kilograma.

I mlađi od braće, Andrej, bez problema podiže težine veće od vlastite, koja trenutno iznosi 31 kilogram.

dizanje tegova Andrej Todorović klub dizača tegova vukovar

Andrej Todorović

- Moj najbolji rezultat na trzaj je 31 kilograma, a na izbačaj 38. Zanimljivi su mi treninzi i sama tehnika dizanja iako je sport prilično težak. Tamo imam drugare sa kojima se družim i dosta putujemo. Bili smo u Splitu, Mađarskoj, Dražicama, Zagrebu i volim taj sport - kaže Andrej.

Obojica ističu da je u klubu druženje dobro i da se sa drugarima odlično slažu, a na pitanje imaju li među njima nekoga ko im služi kao uzor odgovorio nam je Nikola.

- Zdenko Prokop! S njim sam se odmah sprijateljio kada sam se upisao u klub. On u našem klubu podiže najviše, ima odličnu tehniku, a i dobar je drug. Devojke su mi sve iste, ali treba reći da su dve naše cure u reprezentaciji. Ranije ih je bilo tri, ali jedna je prestala da vežba.

Za Andreja je uzor brat Nikola, a oni koji imaju starijeg brata znaju kakav je to osećaj.

Otac ponosan na uspehe sinova

Otac Vladimir, naš kolega sa radija Dunav, zadovoljan je što se njegovi sinovi bave sportom.

- Nije mi bilo važno kojim sportom će se njih dvojica baviti. Da su izabrali i neki drugi uvek bih ih podržavao. Volim što imaju neku obavezu i što korisno troše svoje slobodno vreme. Nikola je od malena bio individualac, za ekipne sportove nije pokazivao interesovanje tako da je ovo bio logičan izbor. Tamo imaju dobro društvo, kreću se, putuju, upoznaju neke druge ljude i meni je to dovoljno. Naravno, drago mi je kada osvoje neki trofej, ali najbitnije je da se bave sportom. Dizački sport za publiku nije nešto atraktivan, ali je njima zanimljiv i to mi je dovoljno. Pozitivno je i to što u klubu nemaju nikakve troškove, nema članarina, a mi roditelji pomažemo koliko možemo.

Uspesi Nikole i Andreja

Nikola je prvu (bronzanu) medalju osvojio prošle godine u Zagrebu na seniorskom prvenstvu države u kategoriji do 56 kilograma. U Splitu 24. avgusta iste godine bio je prvak države za mlade do 15 i do 17 godina, u kategoriji do 50 kilograma. Na juniorskom u Dražicama Nikola je ponovo prvi u kategoriji do 50 kilograma sa 48 kilograma u trzaju i 58 u izbačaju, a to su sve novi državni rekordi za mlade do 15 godina. Na Kupu Hrvatske Nikola postavlja nove rekorde za mlade do 15 godina i do 50 kilograma sa podignutih 50 u trzaju i 60 kilograma u izbačaju. Na otvorenom prvenstvu Vukovara Nikola postavlja nove rekorde. Da bi ih na Soroksar kupu u Budimpešti Nikola ponovo premašio u kategoriji do 50 kilograma.

I Andrej je u Dražicama 3. juna ove godine postao prvak Hrvatske u kategoriji do 50 kilograma sa podignutih 30 kilograma u trzaju i 38 kilograma u izbačaju, a Nikola je ponovo prvak Hrvatske u kategoriji do 62 kilograma.

Braća obaveze u školi i na treningu za sada bez većih problema uspevaju da usklade, a mi se nadamo da će ovi mladi sportisti i dalje postizati odlične rezultate na ponos svojih roditelja, grada, države, ali i zajednice kojoj pripadaju.