Đaci iz Starih Jankovaca, Sremskih Laza i Banovaca posetili Beograd

Deca su imala priliku da posete najveći pravoslavni hram na Balkanu, odnosno hram Svetoga Save što je za mališane bio pravi doživljaj. – Mnoga od ove dece nikada nisu bila u Beogradu i za njih je gotovo sve što su tamo videla bio pravi doživljaj. Gužva, tramvaji sve. Po povratku su najviše pričali o hramu […]

Slavko Bubalo 16.10.2018.
ZVO Beograd Đaci iz Starih Jankovaca, Sremskih Laza i Banovaca posetili Beograd

Deca su imala priliku da posete najveći pravoslavni hram na Balkanu, odnosno hram Svetoga Save što je za mališane bio pravi doživljaj.

- Mnoga od ove dece nikada nisu bila u Beogradu i za njih je gotovo sve što su tamo videla bio pravi doživljaj. Gužva, tramvaji sve. Po povratku su najviše pričali o hramu Svetog Save i naravno o poseti Zoološkom vrtu. I nekoliko dana posle sređivali su utiske o svemu, razgovarali smo o tome i na nastavi, a i na času likovnog vaspitanja su ono što su u Beogradu videli oživeli slikama. Veoma smo zahvalni našem Zajedničkom veću opština što su isfinansirali ovaj naš izlet i nadam se da ćemo s ovom praksom nastaviti i ubuduće jer su ovakvi izleti za našu decu pravo okrepljenje. Srpskih đaka u ove tri škole nema puno. U Beograd je išlo 48 učenika, odnosno svi koje imamo, svi smo stali u jedan autobus – rekla je po povratku iz Beograda Miroslava Lončarević, učiteljica iz Sremskih Laza koja je na ovoj eksurziji bila i vođa puta.

Tokom jednodnevne posete Beogradu deca su imala i panoramsku vožnju gradom pa su se i na taj način upoznala sa najznačajnijim znamenitostima glavnog grada svoje matične države Srbije. Predah, užina i okrepljenje za đake organizovan je u popularnom Mekdonaldsu.

Zajedničko veće opština snosilo je celokupan trošak ovog putovanja, a na molbu ove institucije svim učenicima i nastavnicima uprava Zoo vrta omogućila je besplatan ulaz.

- Cilj ovog putovanja je da i deca iz naših manjih škola dobiju priliku da posete našu matičnu državu i njen glavni grad i da kroz boravak u Republici Srbiji razvijaju i čuvaju svoj nacionalni identitet – kaže predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Iz Zajedničkog veća opština poručuju da će se slične aktivnosti namenjene najmlađim pripadnicima srpske zajednice nastaviti i da će u narednom periodu biti čak i intenzivnije.