Dodeljena Povelja i priznanje zaslužnima

VSNM Osječko-baranjske županije obeležilo je svoju krsnu slavu Svetog Stefana Štiljanovića.

Srbi Hr 20.10.2023.
Zoran Milošević i Milenko Vasiljević

Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije proslavilo je u utorak 17. oktobra svoju krsnu slavu Svetog Stefana Štiljanovića. Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Popovcu koje je uz sasluženje sveštenika Stevana Kuveždanina i Dragana Vukadinovića obavio namesnik baranjski Đorđe Kovačević održana je svečana sednica Veća na kojoj je sekretar Veća Dejan Jeličić goste upoznao sa radom i aktivnostima Veća u proteklom periodu, a nakon toga je predsednik Veća Zoran Milošević uručio povelju i priznanje nagrađenom pojedincu i instituciji.

Slava VSNM Osjećko-baranjske županije Popovac

Povelja za životno delo i doprinos u razvoju i očuvanju srpske kulture i tradicije uručena je jednom od osnivača osječkog pododbora SKD Prosvjeta i članu njegove Književne sekcije, Milenku Vasilјeviću Čiki.

Milenko Vasilјević je član Pododbora od njegovog osnivanja 1996. godine, a od tada do danas objavio je jedanaest samostalnih knjiga te je zastupljen u nekoliko desetaka zajedničkih zbirki poezije. Sa pisanjem je započeo u najranijoj mladosti i iza njega je već sedamdesetak godina stvaralačkog rada.

Svoju jedanaestu knjigu „Stihom i tugom kroz zavičaj” Čiko je objavio početkom ove godine i u njoj, kao i u svim svojim prethodnim delima i pesmama, piše o svom zavičaju, deci i ljubavi. Rođen je u 1943. godine u Sekulincima, selu u voćinskom kraju.

Priznanje za doprinos u radu i razvoju manjinskih veća na području Osječko-baranjske županije dodeljeno je Srpskom narodnom veću, a u ime SNV-a primio ga je njegov potpredsednik Svetislav Mikerević.