Donacijom drva ljudima skinuli bar jednu od brojnih briga

Ogrevno drvo, donirano kroz SNV-ov humanitarni program pomoći, i ove je godine dostavljeno egzistencijalno najugroženijim domaćinstvima u Dalmaciji i na Kordunu.

SNV donacija drva

U akciji pod simboličnim nazivom „Međugeneracijska solidarnost“, Odeljenja za socijalna i humanitarna pitanja Srpskog narodnog veća, 13 domaćinstava sa područja Korduna i Dalmacije dobilo je ogrevno drvo – donaciju koja im je u ovom zimskom periodu najpotrebnija.

Reč je o ljudima starije životne dobi, bolesnim i socijalno ugroženim, onima čiji prihodi nisu dovoljni da bi sebi mogli osigurati ogrev za celu zimu.

– Za sada su ovim programom obuhvaćena domaćinstva sa područja Korduna i Dalmacije, a odnosi se na naše sugrađane koji imaju male prihode, nisu u sistemu socijalne pomoći i nemaju nekog u zajednici ko bi im mogao pomoći. Područje Dalmacije pokrili smo od Radučića, Smrdelja kod Đevrsaka, Bjeline, Islama Grčkog, Žegara i Golubića do Donjeg Karina. Predstavnici lokalne zajednice pomogli su nam pri odabiru domaćinstava jer su oni najbolje upoznati sa situacijom na terenu – kaže voditeljka SNV-ova Odeljenja Tatjana Dragičević, dodajući kako se dolaskom i sama mogla uveriti kako su drva stigla na prave adrese jer se, kako kaže, najčešće radi o bolesnim i samačkim članovima domaćinstava kojima je svaki vid pomoći više nego dobrodošao.

U zaseoku Radići Gonji u Radučiću, na adresi Danice Radić, kamion sa ogrevom nije imao ko ni sačekati. Danica je gotovo nepokretna već devet godina, od kada je nakon operacije kičme ostala prikovana za krevet. Preživljava zahvaljujući maloj penziji i tuđoj nezi od koje odvaja prvenstveno za lekove. Drva će joj, kaže, svakako dobro doći, jer ono malo što je uspela kupiti neće joj biti dovoljno za celu zimu.

SNV donacija drva danica radić radučić
Danica Radić i Tatjana Dragičević

– Ono što primim raspodelim na lekove, struju, pretplatu za televiziju, i osnovne životne potrepštine. Devetnaest godina ima da sam se vratila, a već devet da sam skroz nepokretna i bolesna. Od toga što primim, uspela sam uštedeti i za drva, ali ovde je sve preskupo pa i ogrev, ne možeš uzeti onoliko koliko treba. Uz to, moraš platiti i sve ostalo, onoga ko ti ih doveze, iseče, iscepa, jer sama ne mogu ništa – kroz suze i s mukom priča Danica, zahvaljujući onima koji su je se setili da bar jednu brigu ima manje.

Ni u Smrdeljima kod Kistanja stanje nije ništa bolje nego kod Danice. Od troje članova porodice Plavšić, brat i sestra, Dragan i Dragana, nisu zaposleni jer još uvek ne mogu rešiti status državljana, dok im je majka Nevenka, teško obolela od kancera koštane srži, prikovana za bolesničku postelju. Jedini prihod koji imaju je socijalna pomoć za teško bolesnu majku.

SNV donacija drva dragan plavišić smrdelje
Drva kod porodice Plavšić   

Nevenka je, po Draganinim rečima, bolesna već nekoliko godina, ali joj se stanje pogoršalo u poslednjih par meseci od kada trpi nesnosne bolove. Dok je ona uspela da reši stalni boravak, brat još nije stigao ni do tog stepena. Zbog administrativnih prepreka nisu u mogućnosti naći posao, niti registrovati OPG kako bi se bavili stočarstvom ili poljoprivredom.

Najbitnije im je, kažu, da imaju najosnovnije, lekove za majku pa za drugo šta ostane.

– Hvala vam mnogo za ovo, svakako će nam značiti u ovoj situaciji – nekoliko puta skromno ponavlja Dragan, ističući kako mu je najveća želja da registruje svoje gazdinstvo pa da od toga ima neki siguran prihod.

Kako u Smrdeljima i Radučiću, tako je pristigla pomoć važna i neophodna i drugim selima, kaže nam zastupnica u Saboru RH Anja Šimpraga.

– Ovo su zaista ljudi u potrebi, sami ili bolesni koji nemaju svoju šumu, nemaju gde ili od čega nabaviti drva za ogrev. Na žalost, ovaj put nismo u mogućnosti pomoći svima, ali oni koji nisu u stanju ni ustati iz kreveta moraju bar imati toplu kuću u ove zimske dane – kaže Šimpraga.

Kupovinu, nabavku i prevoz drva do povratničkih domaćinstava organizovao je Odeljenje za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a uz pomoć i saradnju načelnika opštine Krnjak Dejana Mihajlovića.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.