Druga po redu „Baranjska už’na“ u Jagodnjaku

Više od 40 vrsta jela i isto toliko kolača pripremile su žene iz jagodnjačkog Udruženja „Sretne i spretne“ koje su 29. septembra organizovale izložbu starih jela i kolača „Baranjska už'na“.

Baranjska užina Jagodnjak

Druga po redu izložba „Baranjska už’na“ bila je jedinstvena prilika da uživa i „oko i nepce“ posetiocima kojima je već na prvi pogled bilo jasno da članice ovog udruženja rade odličnu stvar. „Sretne i spretne“ žene odlučile su da predstave gastronomiju ne samo svoga sela već i celog svog kraja.

Kao i prve godine mesto zbivanja bila je etno kuća „Sanja“ koja se nalazi na samom rubu Jagodnjaka. Za ulaznicu po skromnoj ceni moglo se bez ikakvog ograničenja probati sve što je izloženo, a sokovi su bili besplatni. Sem posetilaca iz Baranje ova atraktivna izložba privukla je i ljude iz Osijeka, Valpova, Sombora, ali i nekoliko predstavnica sličnih prijateljskih udruženja sa kojima ¨Sretne i spretne¨ sarađuju.

Izložbu je otvorila predsednica udruženja Radmila Dvornić Stojković koja je istakla da je  udruženje mlado, ali da su žene koje su u njega učlanjene pune ideja i planova i da se nadaju da će ih uspešno i realizovati.

– Svima je jasno da su ove žene i pored svojih svakodnevnih poslova uložile puno truda, a nikako ne treba zaboraviti pomenuti da u tome imaju pomoć i podršku svojih porodica, kako muževa tako i dece, jer uz mušku snagu, sve je lakše – rekla je Radmila Dvornić Stojković.

Ukusno i za oko i za nepce

Što se tiče koncepcije sve je bilo dobro i pregledno posloženo tako da su se na jednom stolu nalazila jela koja se jedu kašikom, na drugom „glavna jela“, na trećem kolači i slatki delikatesi. Nije izostalo ni finog baranjskog vina, a za to se pobrinula vinarija „Svijetli dvori“ iz Karanca.

Mnogi se slažu da je „Baranjska už’na“ prvorazredan gastronomski događaj, a to potvrđuje i činjenica da svake godine privlači sve više posetilaca. Stolovi prepuni jela, najboljih koje Baranja može dati, pripremljenih na domaći način su i najbolja reklama ovog udruženja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.