Druženje Srba iz Gorskog kotara i zapadne Slavonije

Pododbor SKD „Prosvjeta“ iz Moravica organizovao je 11. novembra posetu Pakracu, Lipiku i okolnim selima.

Srbi Hr 14.11.2023.
SKD Prosvjeta Moravice Gomirje Pakrac

Kao i prethodnih godina, i na izmaku ove godine, SKD „Prosvjeta“ pododbor Moravice organizovala je tradicionalni godišnji izlet. Glavni deo tradicije je razmena s jednim pododborom Prosvjete, kao i ostalim organizacijama s drugog kraja Hrvatske. Ovaj put to je bila SKD Prosvjeta Pododbor Pakrac-Lipik, a 60-ak  članova Pododbora Gomirje i Moravice, kao glavni vodič i domaćin dočekao je Požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović koji je goste proveo kroz nekoliko mesta zapadne Slavonije.

Izlet ova dva bratska Pododbora, započeo je u ranim jutarnjim satima, a kada su stigli u Lipik, i nakon što im je Ivanović predstavio kraj u kratkim crtama, gosti su posetili Državnu ergelu Lipik, i podružili se sa Lipicanerima. Nakon toga, izlet je nastavljen posetom Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu kao i Vladičanskom dvoru uz vodstvo jereja i eparhijskog sekretara Aleksandra Crnogorca i protođakona Milana Tomaševića s naglaskom na biblioteku koja je goste, na prvi kontakt, ostavila bez reči. Izletnici su saznali mnogo informacija o obnovama, problemima i dizanjima iz pepela, kako ljudi ovog kraja, tako i verskih i ostalih objekata važnih za srpski narod.

Nadalje, gosti iz Gorskog kotara posetili su i Srpsku kuću gde su domaćini počastili svoje goste. Upravo u ovom prostoru nastavilo se još bolje i prisnije upoznavanje s radovima pododbora i aktivnostima, ali i planovima za buduću suradnju. Zatim je na redu bila poseta Muzeju grada Pakraca i mogućnost kovanja vlastitog primerka Slavonskog Banovca.

Tokom cele posete, a najviše u muzeju, gosti su se detaljno upoznali s radom, životom i istorijom plemstva Janković, a isto tako i sa novim idejama koje se rađaju u Pakracu. Jedna od tih ideja je i njihova edicija nekoliko vrsta domaćih piva, koje su nakon razjašnjavanja i učenja o samom postupku imale priliku biti degustirane.

Domaćini su goste dočekali bogatom trpezom, a predstavili su se tradicionalnim igranjem pevanjem. Gosti su domaćinima poklonili proizvode moravačkog OPG-a „Goransa“ od goranske lavande i sliku profesora Novice Vučinića, koji je tom prilikom kao predsednik moravačkog pododbora, zajedno s predsednikom pododbora Gomirje Miladinom Vukelićem održao i prikladan govor. U ime domaćina, gostima se obratio predsednik Mesnog odbora Kraguj Željko Kenje.