Glineni golubovi na meti raspoloženih strelaca u Gabošu

U organizaciji Zajedničkog veća opština u Gabošu održan Drugi Kup u gađanju glinenih golubova.

Slavko Bubalo 04.10.2021.
Gađanje glinenih golubova

Prošle godine Zajedničko veće opština pokrenulo je Kup takmičenje u gađanju glinenih golubova s ciljem da se lovačka društva sa područja njegovog delovanja okupe i razvijaju ovu sportsku disciplinu. Namera organizatora je da se lovačka društva osnaže, omasove i međusobno bolje povežu te da uz pomoć ove srpske institucije poboljšaju svoj rad.

- Ovo takmičenje je u planu i programu Zajedničkog veća opština u okviru programa koji finansira Ured za ljudska prava a predviđena sredstva iznose 20.000 kuna. S obzirom da se takmičenje organizuje jednom u toku godine ova sredstva trebala bi da budu sasvim dovoljna da pokriju sve troškove. Lovačka društva na različite načine dolaze do sredstava, a uglavnom se radi o ljudima koji vole lov i koji municiju i lično lovačko naoružanje nabavljaju vlastitim sredstvima, ali mi smo tu da im to na neki način olakšamo – rekao je tim povodom predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Namera organizatora je da se takmičenje proširi i na neke druge discipline, a nakon održavanja Kupa u planu je sastanak sa predstavnicima svih lovačkih društava kako bi se odredio budući smer njihovog delovanja i iznađu nova rešenja za njihovo finansiranje, nabavku opreme, izgradnju i opremanje strelišta i slično.

Domaćin takmičenja bilo je Lovačko društvo Gaboš koje se u ovoj disciplini već osamnaest godina takmiči u Ligi vukovarsko-sremske županije.

- Svake godine postižemo zaista odlične rezultate u ovoj ligi u kojo redovno osvajamo jedno od prva tri mesta. Ekipa inače broji pet članova a mi često nastupamo i sa dve i svake godine dajemo tri od šest reprezentativaca koji predstavljaju našu županiju na državnom prvenstvu. Na zadnjem prvenstvu naš član Nikola Živković bio je drugi, a pre toga je šest puta bio prvi, dva puta drugi i dva puta treći. Pomenuo bih još Ilića, Karličeka, Šimića, Vorkapića i Bošnjaka koji takođe nastupaju za županijsku reprezentaciju – ističe voditelj sekcije za gađanje glinenih golubova u Lovačkom društvu Gaboš Đorđe Šimić.

Najmlađi takmičar na ovom lovačkom okupljanju bio je Aleksa Manojlović iz Ostrova koji u ovom sportu već postiže zapažene rezultate.

- Treniram već skoro godinu i po dana i mislim da mi dobro ide. Ljubav prema ovom sportu nasledio sam od svog dede i oca. S tatom redovno idem u lov ali i brinemo o životinjama, nosimo im hranu naročito u zimskom periodu kada im je do hrane teže doći – priča Aleksa.

Takmičenje je održano u nekoliko kategorija, odnosno ekipno, pojedinačno, fer plej i gosti. U ekipnom delu prvo mesto osvojili su Trap sket iz Ostrova, drugo je bilo LD Gaboš, a treće Ostrovo. U pojedinačnoj konkurenciji prvi je Nikola Živković, drugi Đurica Manojlović, a treći Alen Manojlović. U fer pleju najbolji su Bojan Mrmoš, Đurica Manojlović i Slobodan Stanisavljević. Među gostima su najbolji Atila Kratofil, Stjepan Andrijašević i Branko Kević, dok su najbolji pojedinci iz ekipnog dela Nikola Živković, Alen Manojlović i Aleksa Manojlović.

Za sve takmičare i ekipe organizator je obezbedio medalje i pehare.

Prošlogodišnji Kup održan je u Ostrovu, a već je dogovoreno da sledeći, treći po redu, bude održan u Veri.