Hor hrama Svetog Save gostovao u Vukovaru

U organizaciji Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor u subotu 9. decembra u Vukovaru je održan koncert horske muzike.

Maja Milanović 11.12.2023.
Javor i Hor hrama svetog Save

U novoizgrađenom Parohijskom centru brojna publika imala je priliku da uživa u nesvakidašnjoj horskoj muzici u kojoj samo ljudski glas čini celu kompoziciju. Domaćin je bilo Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor dok su veče uveličali članovi Hora hrama Svetog Save iz Beograda.

- U svojim redovnim aktivnostima imamo gostovanje horova, pišemo projekte i tražimo sredstva za njihova gostovanja. Prošle godine smo imamo hor iz Zrenjanina, ove godine Hor hrama Svetog Save sa kojima smo prošle godine potpisali sporazum o saradnji za unapređenje našeg rada. Takođe, prisustvovali su ove godine na svetosavskoj akademiji u Vukovaru i održali smo probu sa njima koja je bila veoma poticajna za naše članove društva. Od tada nam se povećao broj članova i proba koje su mnogo drugačije i uspešnije i čini mi se da smo dosta poboljšali svoj kvalitet – izjavila je horovođa VSPD Javor Aleksandra Krtinić.

U programu je nastupio Hor hrama Svetog Save sa duhovnim repertoarom, dok su zajedno sa domaćinima izveli dve duhovne pesme, a u nastavku večeri publici je predstavljen svetovni program.

- Najstariji hor u hramu Svetog Save je Hor Mokranjac koji je osnovao Kosta Manojlović, kompozitor, dirigent i ugledni muzički pedagog. Hor datira iz 1931. godine i vremenom kako se razvijao hram tako su se razvijali i horovi pri hramu Svetog Save. Najpre je nastao dečiji hor Rastko 1991. godine, zatim i Hor hrama Svetog Save, a pre par godina smo otišli još jednu stepenicu gore kada smo osnovali Omladinski hor. Sva četiri hora čine najbrojniju pevačku zajednicu koja funkcioniše pod kupolom hrama Svetog Save i koja nosi naziv Pevačko društvo hrama Svetog Save i radimo pod direktnim pokroviteljstvom i blagoslovom episkopa remezijanskog gospodina Stefana Šarića. Cilj osnivanja svih horova jeste aktivno učešće u bogosluženju, čuvanje kulture, tradicije, ali i predstavljanje srpske duhovne i svetovne muzike u zemlji i inostranstvu – rekla je dirigentkinja Katarina Stanković.

Pored umetničko-estetičkog aspekta, doprinosa lepoti i ikoničnosti pravoslavnog bogosluženja, pomenuti horovi vrše i naročitu misionarsku ulogu, svedočeći kroz umetnički izraz lepote pravoslavne vere. S obzirom na to da se srpska kultura razvijala u neraskidivoj simbiozi sa pravoslavnom duhovnošću, delatnost crkvenih horova značajna je i u predstavljanju sveukupnog kulturnog nasleđa srpskog naroda.

- Značaj horske muzike je ogroman, svakom mladom čoveku bih preporučila, svakom detetu, učešće u radu hora. Ljudi i deca se tu socijalizuju, uče se timskom radu, lepom ponašanju, a sa druge strane stvaraju divnu harmoniju i učestvuju u nečemu što zaista donosi puno radosti, emocija i lepih trenutaka koji ostanu za čitav život – dodaje Stanković.

Domaćini ovoga koncerta imaju još nekoliko nastupa do kraja kalendarske godine, dok su već uveliko počele pripreme za nastupajuće pravoslavne praznike.