I pored krize u Borovu se radi i gradi

Iako je zbog krize izazvane pojavom koronavirusa većina poslova stalo, u opštini Borovo se nastavljaju radovi na izgradnji višenamenske sale, a obavljeni su i mnogi drugi poslovi koji ne mogu da čekaju da se ukinu mere preduzete za suzbijanje pandemije.

Opština Borovo kapitalne investicije SNV
Izgradnja višenamenske sale

Dolaskom lepšeg vremena građevinski radnici nastavili su radove na izgradnji višenamenskog objekta u samom centru Borova koji, prema planu, treba da bude završen do kraja oktobra ove godine.

– Život ne može da stane, mora da se nastavi, tako da i mi moramo da radimo bar ono što možemo u ovim uslovima, držeći se preporuka nacionalnog Štaba civilne zaštite. Dolaskom toplijih dana i lepšeg vremena radnici su se vratili na gradilište i nastavljeni su radovi na izgradnji višenamenske sale u centru Borova. Rok za njenu izgradnju je kraj oktobra i ako radovi budu tekli sadašnjim tempom verujem da će ona u tom roku biti i završena. Objekat će biti višenamenski, a nalazi se na odličnom mestu u samom centru Borova.Njen donji deo biće iskorišten za potrebe svih naših udruženja, za razna okupljanja i proslave. Imaće restoran sa stolovima, čajom kuhinjom, sanitarnim čvorovima, garderobom i svom drugom potrebnom opremom. Na gornjem delu nalaziće se tribine sa stotinak mesta za sedenje i praćenje utakmica kao i dve manje dvorane dimenzija 5×8 i 12×5 metara za potrebe rada naših udruženja. Takođe će biti urađen sanitarni čvor i dve manje prostorije predviđene za kancelarije – objašnjava izgled i namenu ovog objekta načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Izgradnju ovog objekta najvećim delom finansira sama Opština, a kroz kapitalne investicije Srpskog narodnog veća u iznosu od 400.000 kuna i konkurs prema Ministarstvu građevine u iznosu od 225.000 kuna obezbeđena su sredstva kojima je zaokružena cifra potrebna da objekat bude završen.

– Iako su sredstva za izgradnju zaokružena ipak smo daleko od potpunog uređenja ovog objekta. Kada se situacija sa ovom pandemijom malo smiri i ako se nastave postupci javne nabave koji su zbog nje obustavljeni ponovo ćemo se prijaviti i verujem da ćemo uspeti da obezbedimo dodatna finansijska sredstva i za opremanje ovog objekta. Ukupan budžet za izgradnju je 3,2 miliona kuna i ta finansijska konstrukcija je potpuno zatvorena, a za njeno opremanje, kao što sam rekao, verujem da ćemo uspeti da obezbedimo i dodatna sredstva – kaže načelnik Baćanović.

Neki od poslova na čekanju

Ova višenamenska zgrada nije jedino gradilište u Borovu. U proteklih nekoliko meseci urađeno je još dosta toga što će poboljšati život u ovoj opštini. U još četiri borovske ulice postavljena je moderna LED rasveta i izvršeno je asfaltiranje kilometra puta iz atara.

Opština Borovo

– Taj put iz atara bio nam je neophodan jer su stanovnici Željezničke ulice godinama imali problem sa blatom i prašinom koje su traktori sa sobom iznosili iz atara. Taj problem je sada, verujem, rešen. Radimo i na spajanju Gajićeve, Partizanske i Bulićeve na potezu uz železničku prugu. Tu takođe ide asfaltiranje, a u toku su zemljani radovi, kopanje kanala i postavljanje posteljice. Očekujem da će u narednih desetak dana započeti i postavljanje asfalta. Započele su i pripreme izgradnju Trenč-silosa uz Reciklano dvorište gde će svi naši meštani moći da odlažu sav građevinski otpad – šut, kamen, beton i sve drugo što im smeta i to potpuno besplatno, odnosno u sklopu cene koju plaćaju za komunalni otpad. Mi ćemo taj materijal pretvarati u neku novu vrednost, nasipati njime poljske puteve i zatvarati nekakve rupe. Zemljani radovi su već započeli i očekujem da će sve biti gotovo u naredna dva meseca, ako sve bude išlo prema planu – optimistično prognozira opštinski načelnik.

Zbog krize izazvane pojavom zaraze koronavirusom stali su poslovi vezani za zaštitu okoline i raspolaganje otpadom, ali opštinsko rukovodstvo se nada da će i oni biti nastavljeni čim opasnost od pandemije prođe.

– Željno smo očekivali 15. april kada je bilo najavljeno da će Fond za zaštitu okoline otvoriti konkurs za nabavku novih komunalnih vozila. Pripremili smo svu dokumentaciju potrebnu za prijavu na konkurs ali, nažalost, to je obustavljeno kao i svi drugi postupci javne nabave. Očekujemo da će, kada sve ovo prođe, postupci biti nastavljeni i da ćemo uspeti da nabavimo novi kamion. I svi drugi postupci najavljeni od strane Ministarstva građevine i Ministarstva regionalnog razvoja su obustavljeni tako da su i svi naši planovi na daljem uređenju komunalne infrastrukture, staza, javne rasvete i asfaltiranja mnogih ulica u Borovu koje smo zacrtali morati da sačekaju. Ako situacija bude povoljna mi ćemo sve to nastaviti u drugom delu godine – kaže Baćanović.

Epidemiološka situacija u Borovu za sada dobra

U Borovu nema stanovnika zaraženih Kovidom-19 zahvaljujući činjenici da se svi pridržavaju propisanih mera. Radnici na poslovima civilne zaštite svakog jutra vrše dezinfekciju javnih prostora ispred prodavnica, apoteka i svih drugih mesta gde postoji veća koncentracija stanovništva.

Opština Borovo dezinfekcija

– Hvala Bogu mi nemamo slučajeva zaraze Kovidom-19 iako imamo ljudi koji su se vratili iz inostranstva. Oni su u samoizolaciji i toga se uglavnom svi savesno pridržavaju. Bilo je nekoliko pojedinačnih slučajeva kršenja te mere ali smo odmah reagovali. Meštani se pridržavaju svih mera pa je to verovatno i doprinelo činjenici da zaraženih u Borovu nema i nadam se da će tako i ostati. Štab civilne zaštite u opštini aktivan je od prvog dana i prateći uputstva Državnog i Županijskog štaba drži situaciju pod kontrolom – naglašava načelnik Baćanović i poziva sve da poštuju mere koje je država donela kako bi se sprečilo širenje zaraze i sačuvali ljudski životi.

Civilna zaštita i volonteri brinu o starijim sumeštanima i tako će, kaže načelnik Baćanović, biti sve dok kriza ne prođe i dok se život ne vrati u redovne tokove.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.