I tri decenije od rata zastava Srbije i dalje iritira nabrijane šoviniste

U Požegi sa jarbola skinuta zastava Republike Srbije kao zemlje učesnice Međunarodnog festivala jednominutnog filma.

zastava Republike Srbije Skidanje srpske zastave Požega
Foto: Printskrin videa

Zastava Republike Srbije izvešena uz zastave zemalja učesnica tradicionalnog, 30. Hrvatskog festivala jednominutnog filma na Trgu Svetog Trojstva u Požegi zasmetala je gostima u obližnjem kafiću pa se jedan od njih popeo na jarbol i skinuo je. I dok su komentari ispod objava na društvenim mrežama uglavnom naklonjeni počiniocu ovog vandalskog čina i za njega pronalaze razna opravdanja reakcija gradonačelnika Požege Željka Glavića bila je prilično oštra i osuđujuća.

– Nažalost, nepromišljenim postupkom pojedinaca, zastava Republike Srbije skinuta je s jarbola. Ovim putem osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin skidanja nacionalnog simbola države. Nisu zastave te koje nas ugrožavaju, već ona ponašanja ljudi koja su nasilna i koja streme ugrožavanju ljudskih prava – poručio je požeški gradonačelnik u izjavi za zagrebački Večernji list.

Skidanje državne zastave Republike Srbije najoštrije je osudio i zamenik požeško-slavonske županice iz redova srpske zajednice Nikola Ivanović. On je podsetio da zastava Republike Srbije na požeškom trgu nije postavljena kako bi nekoga provocirala nego da se tamo nalazila uz mnoge druge zastave u sklopu poznatog požeškog filmskog festivala.

– Nadamo se da ovaj vandalski čin pojedinca neće ugroziti napore srpske zajednice u Požeško- slavonskoj županiji pri razvoju svojih aktivnosti, institucionalnom razvoju i nastavka razvoja najboljih mogućih odnosa s većinskim narodom – rekao je Ivanović.

Mladić koji je zastavu skinuo smatra da joj nije mesto na Trgu Svetog Trojstva, a s njim su se složili i brojni drugi sugrađani. Policijska uprava  požeško-slavonska nije zaprimila prijavu o ovom događaju, ali su odgovorni poručili da će na osnovu posrednih saznanja preduzeti mere u cilju utvrđivanja relevantnih okolnosti događaja i identiteta počinilaca.