Identifikovano 20 žrtava srpske nacionalnosti iz 1995. godine

U prisustvu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovog pomoćnika nadležnog za Upravu za zarobljene i nestale Stjepana Sučića juče je, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, završena identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih i nestalih tokom rata. Tom prilikom identifikovani su posmrtni ostaci 20 osoba stradalih 1995. godine koji su ekshumirani na […]

Srbi Hr 05.06.2018.
identifikacija posmrtnih ostataka

U prisustvu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovog pomoćnika nadležnog za Upravu za zarobljene i nestale Stjepana Sučića juče je, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, završena identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih i nestalih tokom rata. Tom prilikom identifikovani su posmrtni ostaci 20 osoba stradalih 1995. godine koji su ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke, Zadarske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, saopšteno je iz Ministarstva branitelja. Iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije precizirano je da su posmrtni ostaci ekshumirani u Glini (8), Zadru (6), Vrbovljanima (2), Šašu (2), Slunju (1) i Šnjegaviću (1). Komisija je ukazala da su kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2017. godine iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske ekshumirani osmrtni ostaci 1.165 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja" a posmrtni ostaci 755 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane. Od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na teritoriji Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring, pa je i ovog puta identifikacijama prisustvovao tim Komisije za nestala lica. "Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akcijama 'Bljesak' i 'Oluja' tokom 1995. godine, čije porodice žive u Republici Srbiji, nakon pauze od godinu dana, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju Komisije.

Apel ministarstva branitelja

Hrvatsko Ministarstvo branitelja ističe da nakon jučerašnje identifikacije Hrvatska traži još 1.509 nestalih osoba, te posmrtne ostatke 414 poginulih osoba, što ukupno čini 1.923 nerešena slučaja iz poslednjeg rata. Iz ministarstva je naglašeno i da se ova institucija sistematski i na jednak način bavi rasvetljavanjem sudbina svih državljana/građana Republike Hrvatske, nezavisno od njihove narodnosti što je potvrdila i jučerašnja identifikacija. Ministar Medved je uputio apel svima koji mogu da pomognu u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja prenesu u nadležnu Upravu za zarobljene i nestale.