Igre i pesme Srba iz regiona na vukovarskom Festivalu mladih

Festival mladih Vukovar okupio je u subotu 8. oktobra, uz domaći Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“, još četiri srpska kulturno-umetnička društva iz zemalja regiona.

Festival mladih Vukovar

Šaroliko društvo okupilo se na najnovijem izdanju Festivala mladih Vukovar koji je ove godine ugostio regionalna srpska folklorna društva. Različiti melosi odjekivali su hodnicima vukovarske Osnovne škole „Dragutin Tadijanović ” dok su učesnici vršili poslednje pripreme za izlazak na binu, ali i podržavali kolege koji su u tom trenutku nastupali. Organizatori iz vukovarskog KUD-a „Sloga” uspeli su da spoje plesove od Srba iz Mađarske pa do njihovih sunarodnika iz Severne Makedonije.

– Ove godine smo odlučili da napravimo mali iskorak i organizujemo regionalne susrete srpskih folklornih društava i tim povodom smo pozvali društva iz Severne Makedonije, Rumunije, Mađarske i Republike Srpske kao i naše domaće predstavnike Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta”. Hteli smo našim sugrađanima da pokažemo kako srpski KUD-ovi u regionu i dijaspori rade i deluju pa da i mi možemo da se uporedimo s njima, da vidimo na kojem smo nivou. Sva društva su veoma kvalitetna. Kulturno-umetničko društvo „Sloga” iz Vukovara je prvi put uspostavilo saradnju sa društvima koji su nastupali na festivalu, ali s obzirom na to da usko sarađujemo sa ANI SKD „Prosvjeta” koji je išao na regionalna takmičenja i takmičenja dijaspore, preko njih smo i došli do svih ovih KUD-ova. Nadamo se od ove večeri budućoj dobroj saradnji – priča, u ime organizatora, direktor KUD-a „Sloga” iz Vukovara Branislav Bijelić.

U programu su nastupili domaći ANI SKD „Prosvjeta”, kao i KUD-ovi „Plavi delija” iz Velikog Senpetera u Rumuniji, „Taban” iz Budimpešte, „Kolovit” iz Gradiške u Republici Srpskoj i „Srpski vez” iz Kumanova.

– Mi smo skoro jedini srpski KUD u Makedoniji. Postojimo od 2013. godine. Trenutno brojimo preko 110 članova koji su podeljeni u nekoliko sekcija. Imamo folklornu sekciju, orkestar, etno grupu, literarnu sekciju, sekciju za izučavanje srpskog jezika i svoju biblioteku. Uspeli smo da napravimo ozbiljne rezultate na polju očuvanja srpskog jezika i identiteta u Severnoj Makedoniji. To je prepoznala i Republika Srbija pa nam je na Vidovdan predsednik Aleksandar Vučić dao orden za naša dostignuća. Danas smo prvi put u Vukovaru. Imamo petogodišnju saradnju sa Prosvjetom koja nas je spojila sa večerašnjim domaćinima i nama je čast da se družimo sa Srbima iz regiona. Deca su oduševljena i gostoprimstvo je kvalitetno – pojašnjava predsednik Kulturno-umetničkog društva „Srpski vez” iz Kumanova Dalibor Kitanović.

Festival mladih Vukovar finansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.