Igrom, pesmom i starinama čuvaju tradiciju u Bršadinu

U organizaciji Kulturno – umetničkog društva „Vaso Đurđević“ iz Bršadina i Prosvjetinog pododbora iz ovog mesta održan je tradicionalni letnji koncert. Tim povodom organizovana je i izložba ručnih radova i starina koju je priredila sekcija „Svilen konac“.

Srđan Sekulić 13.07.2020.
Bršadin koncert

Kao i većina kulturnih organizacija i udruženja rad Kulturno – umetničkog društva „Vaso Đurđević“ iz Bršadina i Prosvjetinog pododbora iz ovog mesta bio je privremeno prekinut u vreme proglašene epidemije izazvane pojavom koronavirusa. Čim su se stekli uslovi i kada su dopuštena javna okuplјanja počele su i probe kao i odlasci na neke određene manifestacije.

- Ovo je prvi naš organizovan događaj nakon problema izazvanih pojavom koronavirusa. U goste su nam došla dva kulturno-umetnička društva „Branislav Nušić“ iz Borova i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda kao i pevačka grupa „Zmaj“ iz Bijelog Brda te vokalne solistkinje Anja Teofilović i Milica Jović. Naravno tu su i naši domaći folkloraši koji su se predstavili sa tri koreografije. Probe za sad održavamo redovno i bez većih problema, produžili smo naše aktivnosti i na ovaj letnji period, a sledeće gostovanje članova našeg društva biće krajem jula u Borovu – rekao je predsednik KUD-a „Vaso Đurđević“ iz Bršadina Jovica Tanasić.

Pododbor Prosvjete iz Bršadina radi paralelno sa Kulturno-umetničkim društvom „Vaso Đurđević“. Trenutno ima desetak aktivnih članova, a u okviru samog pododbora aktivna je i sekcija „Svilen konac“ koja okuplјa desetak žena iz ovog mesta.

Planova imamo dosta, ali teško je u ovom momentu bilo šta planirati i predviđati pogotovo kada su veća okuplјanja u pitanju. Kao i u većini sličnih društava i kod nas postoji volјa nekoliko pojedinaca da se nešto uradi, ali i da se nešto dešava i održava kako u samom mestu, tako i na području opštine, pa i šireg prostora – istakao je predsednik Prosvjetinog pododbora Milomir Marunić koji je obučen u narodnu nošnju ujedno i vodio program ovog letnjeg koncerta.

Izložba posvećena žetvi

Pre održavanja samog koncerta posetioci su imali priliku i da vide izložbu ručnih radova i starina koju su po osmi put organizovale članice Prosvjetine sekcije „Svilan konac“. S obzirom da se izložba održava u vreme žetve ona je bila upravo posvećena ovom događaju, odnosno onome kako je žetva izgledala u nekim prošlim vremenima.

Bršadin izložba

- Danas je tema žetva i za tu priliku napravili smo doručak kakav se nekada nosio žeteocima. On je bio najznačajniji u tom vremenu, a žeteocima su se nosile kobasice, čvarci, slanina, kisolo mleko, pekmez, domaći hleb koji smo pripremili i za ovu priliku. Kad su osveženja u pitanju moram da napomenem da su žeteoci najrađe pili rakiju zato što se od nje nisu znojili i nisu bili žedni. Vodu su nosili u koršovu, jednoj zemlјanoj posudi u kojoj je voda bila hladna i nije se brzo grejala – naglasila je voditelјka ove sekcije Anđelka Mitrović.

Izložene predmete članice ove sekcije čuvaju u svom skladištu u Domu kulture, a deo eksponata donose i od kuće. Ova sekcija koja broji 11 aktivnih članica sakuplјa i izlaže starine, a često svoje predmete i eksponete izlaže i u drugim mestima na ovom području. Isto tako na ovoj izložbi svoje predmete iložile su i članice Udruženja „Pudarce“ iz Bijelog Brda. Ova dva programa finansijski su podržali Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Opština Trpinja.