IN MEMORIAM Nenad Krekić (1942 – 2021)

U Beogradu je u 79. godini nakon bolesti preminuo dugogodišnji direktor Kombinata Borovo Nenad Krekić.

Nenad Krekić
Nenad Krekić

Nenad Krekić rođen je 10. marta 1942. godine u Dugom Polju, u opštini Modriča u Bosni i Hercegovini. U Borovo je došao sa majkom nakon smrti oca 1943. godine. Tu je odrastao završio Osnovnu školu a kasnije i Gimnaziju u Vukovaru. U Beogradu je 1966. godine završio Tehnološki fakultet i kao stipendista Borova odmah počeo da radi. Nakon odsluženja vojnog roka 1968 zaposlio se najpre kao pripravnik u borovskom Institutu da bi sredinom iste godine postao šef laboratorije Tvornice kožne obuće. Krajem 1969. godine postavljen je za upravnika borovskog pogona Poli gde je radio do maja 1978. U periodu od 1974. do 1978. godine bio je predsednik Opštine Vukovar. U tom periodu donešena je odluka o izgradnji Sportske dvorane Borovo, Robne kuće Nama u Vukovaru i Hotela Dunav takođe u Vukovaru.

U aprilu 1978. godine postao je predsednik Poslovnog odbora Kombinata Borovo i na tom mestu bio je sve do 1986.  godine. Tada su izgrađeni Nova obućara, pogon za proizvodnju klinastog remenja i novi pogoni fabrike u Donjem Miholjcu, Somboru i Odžaku. Proizvodnja u Borovu podignuta je na 22 miliona pari, 11 hiljada komada gumeno-tehničke robe i 30 hiljada auto guma, a ostvaren je izvoz robe u vrednosti od 100 miliona dolara. Za njegovog mandata ostvarena je najbolja poslovna godina u istoriji Borova ikad. Bila je to 1985. Na 10. kongresu Saveza komunista Jugoslavije izabran je za člana Centralnog komiteta. Kao vrsan tehnolog zaslužan je i za pokretanje i održavanje tradicionalnih Ružičkinih dana u Vukovaru.

U maju 1986. Nenad Krekić postao je Savezni sekretar za spoljnu trgovinu, a nakon reorganizacije, do kraja mandata, bio je Savezni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Po prestanku rada u Saveznoj vladi bio je savetnik u poslovnom odboru zagrebačke INA-e sve do februara 1991. godine. Dve godine potom radio je u HIP Pančevo u inženjeringu na poslovima njihovih investicija u Libiji.

Kada je 1993. godine formiran Beopetrol (pogoni INA-e na teritoriji Srbije) prešao je tamo. U periodu 1998. do 2003. radio je u firmi Pegasus u grčkom vlasništvu, a krajem 2003. pokrenuo je proizvodnju u Ćupriji u fabrici dalekovodnih stubova koju su kupili Slovenci. U oktobru je preuzeo rukovođenje fabrikom za proizvodnju žice i žičanih proizvoda u Futogu koju su kupili Grci i tu je ostao do odlaska u penziju.

Nenad Krekić umro je 11. novembra u Beogradu nakon duže bolesti. Sahranjen je na Novom Bežanijskom groblju.

Slava mu i hvala!