INTERVJU Zdenko Čikara: „Radimo u dosta skromnim uslovima“

Intervju sa predsednikom SKD „Prosvjeta“ pododbor Osijek Zdenkom Čikarom povodom brojnih ovogodišnjih aktivnosti.

Srđan Sekulić 02.05.2022.
Zdenko Čikara

Na čelu Prosvjetinog pododbora u Osijeku Zdenko Čikara nalazi se četiri godine, a član ovog društva je od januara 1998. godine. Poslednjih godina ovaj pododbor prepoznatljiv je po brojnim aktivnostima tokom godine kojih bi svakako bilo i više da nije bilo zabrane okupljanja tokom prethodne dve godine zbog objavljene pandemije koronavirusa.

Pododbor Prosvjete ima niz aktivnosti tokom ove godine pogotovo nakon poboljšanja epidemiološke situacije što je omogućilo da se intenzivira rad samog pododbora. Koliko ste zadovoljni učinjenim do sada za ova četiri meseca u 2022. godini?

- Na kraju četvrtog meseca mi smo kao domaćini priredili deset programa, a još na tri programa su učestvovali naši članovi tako da možemo računati da smo imali ukupno 13 održanih programa do sada. To je dosta dobro, epidemiološka situacija nam ide na ruku za razliku od prošle godine i očekujemo da će tako i ostati i da ćemo i ostatak godine raditi u istom tempu.

Do sad ste koncipirali svoj rad na određenim promocijama, predavanjima, izložbama i sličnim programima, međutim odnedavno ste formirali još dve sekcije unutar pododbora.

- Što se tiče sekcija, ono što je trenutno možda najznačajnije, mi smo praktično u februaru krenuli sa likovnom sekcijom. Do sada smo imali okupljanja jednom mesečno i to se pokazalo kao dobro, postoji dosta dobar interes, kako kod odraslih tako i kod dece koji bi se učlanili i uključili u rad. U narednom periodu planiramo da povećamo broj okupljanja i radionica da to možda bude i jednom nedeljno. Takođe, već duže vreme unutar pododbora deluje i muzička sekcija koju vodi Jelena Ajduković, dok je voditelj likovne sekcije Nataša Vukadinović.

Gotovo najveći problem u radu pododbora je prostor. Već duži niz godina radite u svom starom prostoru koji sada već teško može da zadovolji vaše zahteve i potrebe. Uskoro se očekuje početak radova na izgradnji Srpskog kulturnog centra u Osijeku. Da li će i Prosvjetin pododbor imati svoj prostor tamo?

- Na više mesta sam isticao da mi radimo u dosta skromnim i ne baš adekvatnim uslovima i stvarno nam je potreban jedan bolji i odgovarajući prostor. U tom smislu jedva čekamo da krene izgradnja Srpskog kulturnog centra u Osijeku, što očekujemo svakim danom. To bi bio jedan prostor sa prizemljem i spratom i, što je jako važno, u tom gornjem delu bila bi jedna multifunkcionalna dvorana, preko sto kvadrata veličine, sa nekih 60 do 70 mesta, dok bi u donjem delu bile prostorije koje bi koristile srpske organizacije i institucije u Osijeku, pa tako o Prosvjetin pododbor.

Vaš pododbor biće uključen i u program Dana kulture Srbe istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. U kom periodu će biti održana ova manifestacija i kojeg programa će vaš pododbor biti domaćin?

- Ova manifestacija, 25. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, počinje 13. maja u Belom Manastiru, a u sklopu toga mi ćemo biti domaćini pesničkih susreta, dok se program završava 5. juna u Vukovaru. Pesnički susreti u našim prostorijama biće održani 14. maja.

skd prosvjeta osijek muzička sekcija

Muzička sekcija osječkog pododbora Prosvjete

Ako govorimo o planu za drugi deo godine šta biste izdvojili od planiranih programskih aktivnosti?

- Mi smo sad na nekih manje od pola planiranih programa. Veliki i značajan program organizujemo 4. juna kada ćemo ozvaničiti saradnju sa Maticom srpskom, a tim povodom održaćemo i promociju zbornika naučnih radova sa jednog naučnog skupa u Novom Sadu. Svakako to će biti naš najznačajniji program u ovoj godini. Potom ćemo preko leta napraviti malu pauzu, a onda od jeseni očekuje nas još niz drugih programa koje smo planirali da realizujemo.

Kada je saradnja sa drugim organizacijama i institucijama u pitanju šta biste na tom planu izdvojili?

- Najbolju saradnju imamo sa našom Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom u Osijeku i našim protom Aleksandrom Đuranovićem. Do sada smo organizovali neke zajedničke programe, u određenim momentima koristimo crkvenu salu za neke od naših značajnijih programa gde nam je potreban neki adekvatniji prostor. Isto tako imamo odličnu saradnju sa centralom u Zagrebu i sekretarom Prosvjete Slobodanom Živkovićem, a pored toga imamo dobru saradnju i sa Srpskim kulturnim centrom iz Vukovara koji nam je dobra veza i za realizaciju nekih naših programa.

Na određen način postali ste i distributer naših novina Izvor i to na Vašu ličnu inicijativu. Kako je došlo do toga?

- Prvo i osnovno ja volim da čitam Izvor, smatram da je dosta prihvatlјiv za široki krug čitalaca. U njemu su mnoge teme koje su prilagođene svakom i koje lјudi mogu da shvate i zanimaju ih. Ja sam preuzeo ne samo distribuciju za naš pododbor u Osijeku nego isto tako određen broj primeraka odnosim u našu crkvu, zatim u Valpovo, Donji Miholјac, Čepin, a kad mi se privatno ukaže prilika često novine odnosim i u Liku kao i u Beograd želeći da što više lјudi dođe do tih novina. Vidim da ih lјudi prihvataju i čitaju pa mi je to i neka lična satisfakcija.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.