Iz Čikaga upućena pomoć Baniji i Kordunu

Srpskom stanovništvu i srpskoj crkvi stradalim u nedavnoj seriji zemljotresa na Baniji i Kordunu 15 hiljada dolara pomoći uputilo je Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga.

Srbi u Americi Pomoć Baniji i Kordunu

Sredstva su uplaćena na namenske račune koje je Gornjokarlovačka eparhija Srpske pravoslavne crkve otvorila za pomoć stanovništvu i obnovu oštećenih crkava.

Prema rečima predsednika ove srpske organizacije u Čikagu Ljubinka Špegara, pored sredstava iz budžeta Udruženja, više od 100 članova i simpatizera „Prela“ iz cele Amerike dalo je svoje novčane priloge. Odlučeno je da 3.000 dolara namene za hitne popravke srpskih hramova, a ostatak za pomoć stanovništvu.

-Većina naših članova je porijeklom sa Banije, Korduna i drugih područja pogođenih zemljotresom. I njima je oštećena imovina koju tamo imaju i koja iziskuje hitne popravke, a mnogi su pojedinačno slali pomoć rodbini i prijateljima koji žive u tim krajevima – priča Špegar.

Ovo krajiško udruženje iz Čikaga među prvima se u dijaspori odazvalo apelima za pomoć koje su neposredno posle razornog zemljotresa krajem prošle godine uputile srpske organizacije i srpska crkva u Hrvatskoj. Kako su najavili, sa akcijom pomoći neće stati i pozivaju sve koji žele da ček mogu da pošalju na adresu udruženja. Tako je planirano da se pomogne u obnovi, kada ona krene, konkretnog objekta ili više njih. A kada se epidemiološka situacija poboljša u planu je donatorski ručak za pomoć srpskim krajevima u Hrvatskoj pogođenim zemljotresom.

Tekst: Svetozar Dančuo