Iz dva ministarstva 32 miliona kuna za područja na kojima žive manjine

Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisali su konkurse za područja naseljena nacionalnim manjinama.

Srbi Hr 09.05.2020.
nerazvijena područja nacionalne manjine

Vlada Republike Hrvatske donela je Odluku o provođenju Programa za finansiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te podsticanja preuzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina temeljem kojeg Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije sprovodi Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Finansijskim planom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije za 2020. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 18 miliona kuna. Korisnici sredstava biće jedinice lokalne samouprave koje su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske stekle status potpomognutog područja, a koje prema popisu stanovništva iz 2011. godine imaju više od pet odsto nacionalnih manjina na svom području.

Sem ove odluke, i Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u 2020. godini prema Programu za finansiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja, preduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Konkurs ministarstva poljoprivrede odnosi se na OPG-ove, a ukupna vrednost mu je 14 miliona kuna. Prijavu na Konkurs mogu podneti OPG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednika/ Upisnik porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, ekonomske veličine od 500 do 4.999 evra standardnog ekonomskog rezultata.

Sedište OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri grupe na osnovu vrednosti indeksa razvijenosti i s udelom više od 5 odsto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine. Najviši dozvoljeni iznos po jednom korisniku je 60 hiljada kuna, a prijave na konkurs podnose se od 11. do 25. maja.

Kroz ova dva ministarstva osigurana su sredstva od ukupno 32 miliona kuna, a uskoro se očekuje i da Ministarstvo gospodarstva raspiše konkurs u prošlogodišnjem iznosu čime bi ukupna ulaganja kroz ovaj Program isnosila 45 miliona kuna.

ZVO pomaže sa prijavama na konkurse

Iz Zajedničkog veća opština obaveštavaju poljoprivrednike, vlasnike OPG-ova te predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije da sve informacije o uslovima prijave na raspisane konkurse kao i neposrednu pomoć u pripremi i pisanju projektnih predloga mogu dobiti u Zajedničkom veću opština u Vukovaru i u kancelariji Zajedničkog veća opština u Belom Manastiru.

Zbog pojave i trajanja epidemije koronavirusa te ograničenog okupljanja na javnim mestima potrebno je isključivo putem telefona 422-750 u vremenu od 8 do 14 časova kontaktirati i zakazati prijem u Projektnom centru Zajedničkog veća opština.

Kontakt-telefon u kancelariji Zajedničkog veća opština u Belom Manastiru je 031-701-108 na koji se treba informisati o prijavi projekata.

Tagovi