Izložba malih životinja u Borovu: 72 izlagača i 590 eksponata

Na ovogodišnjoj, jedanaestoj po redu, Međužupanijskoj izložbi malih životinja "Anfeks 2018." održanoj u Borovu dodeljeno je ukupno 65 šampionskih titula.

izložba malih životinja feniks borovo

Eksponate, ukupno njih 590, koje je izložilo 72 izlagača iz cele Slavonije i zapadnog Srema ocenjivali su arbitri Zbora sudija Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja. Izložbu svake godine organizuje i priprema Udruženje za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” iz Borova, a ove godine održana je u borovskoj školskoj sportskoj dvorani.

Na zatvaranju izložbe 28. oktobra najuspešnijim izlagačima dodeljeni su pehari i diplome.

– Najbolji eksponat je kokoš “Italijanka” predsednika našeg udruženja Novice Gajića, a pobednik 8. Specijalke srpskog visokoletača je takođe naš član Zoran Gojkov iz Borova, kojem je ovo druga pobeda. Tijana Staparac iz Dalja je sa golubovima “Paunašima” pobednica prve juniorske izložbe malih životinja. Budući da imamo dosta juniora koji vole životinje i uzgajaju ih, ove godine smo odlučili da ih i na taj način motivišemo. Što se tiče najlepšeg goluba izložbe to je golub Volga letač stava, takođe našeg člana Ilije Kikanovića iz Dalja. Na ovogodišnjoj izložbi najviše je golubova 420, zatim 90 primeraka živine, 40 kunića i zamorčića i 35 ptica, papagaja, kanarinaca – napominje sekretar Udruženja Feniks Goran Vučković.

Zoran Gojkov, inače potpredsednik Feniksa, po drugi put je pobednik Specijalke srpskog visokoletača, a golubove za ovogodišnju izložbu izabrao je njegov sin.

– To je bio njegov izbor tako da i sve zasluge pripadaju njemu, a meni je drago da ga to interesuje. Od deset golubova devet je bilo ocenjeno ocenom 95 i 96 što je dokaz jednog dobrog kvaliteta, Inače, golubovi se u našoj porodici drže više od sto godina i nastojaćemo da tu tradiciju očuvamo – ističe Gojkov.

izložba malih životinja feniks borovo borislav kuzmanović
Borislav Kuzmanović

Trinaestogodišnja Tijana Staparac iz Dalja ljubav prema golubovima nasledila je od svog dede Žarka koji se golubarstvom bavi od detinjstva. Tijana dedu prati na svim izložbama, a njegova ljubav i podrška učinila ju je pobednicom juniorske izložbe.

Udruženje Feniks imalo je i najtrofejnijeg izlagača koji se ove godine okitio sa pet šampionskih titula.

– U Staroorijentalnoj sam osvojio dve šampionske titule, a za Holandskog kapucinera, Nemačku opaticu i Segedinskog letača po jednu titulu. Golubarstvom se bavim više od 40 godina. Obožavam sve ptice i sve životinje, kao što volim i ljude. Bavljenje golubarstvom zahteva puno truda, ali mi u tome pomažu i članovi porodice – priča Borislav Kuzmanović iz Trpinje koji, napomenuvši kako se golubovi ne broje ipak, kaže da danas ima više od stotinu golubova.

Jedna od najvećih izložbi u Hrvatskoj

Borovska izložba je i među najvećim u Hrvatskoj, a to potvrđuje i sekretar Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja Vladimir Pavin.

– Prosečna veličina naših izložbi je negde 300 do 400 eksponata, a ova ima oko 600 eksponata i po tome je jedna od tri-četiri najveće izložbe.

Generalni pokrovitelj izložbe bila je opština Borovo, a zamenik načelnika opštine Duško Drobić ističe da je borovska opština radom Feniksa veoma zadovoljna.

– Feniksu pomažemo kao i drugim udruženjima u mestu, a imaće našu podršku i ubuduće. Zadovoljni smo i brojem izlagača koji, kada dođu u Borovo, imaju priliku da vide da je naše mesto otvoreno za sve ljude dobre volje – ističe Drobić dodajući da Udruženje Feniks svojim radom, izložbama i gostovanjima širom Hrvatske i u susednim državama na najbolji način promoviše Borovo.