Javor okuplja mlade i peva na liturgijama

Epidemiološke mere omele su rad svih udruženja i društava pa tako i VSPD Javora ali uz dobru organizaciju, upornost i prilagođavanje sve se može.

VSPD Javor naslovna

Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor je čitavo leto redovno učestvovalo u bogosluženjima uglavnom u hramu Svete Petke na Dobroj Vodi. Poslednje dve Liturgije su odlučili da obiđu i druge hramove te su 15. avgusta pevali u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Osijeku.

Otac Aleksandar Đuranović, koji je predvodio Liturgiju, je iskazao oduševljenje njihovim radom i veliku zahvalnost na poseti. Neke od članica Društva su prvi put videle ovaj hram i oduševile se izgledom i akustikom koja je doprinela lakoći pevanja.

– Još prošle godine smo okupili jednu grupu srednjoškolaca koji su izrazili želju da pevaju na liturgijama i mi smo odlučili da im to omogućimo pa smo s njima pripremali repertoar za tu namenu. Pevali smo na liturgijama kad god su epidemiološke mere to omogućavale i svima se to jako dopada – kaže horovođa Javora Aleksandra Krtinić.

Društvo je 22. avgusta učestvovalo i na bogosluženju u manastiru Svetog oca Nikolaja u Orahovici. Liturgiju je predvodio iguman manastira arhimandrit Pavle (Radusinović). S obzirom da se unutrašnjost manastira obnavlja, služeno je na otvorenom ispod drveća uz poj ptica i šum potoka.

– Naša deca imaju želju da upoznaju crkve i hramove u našoj ali i u drugim eparhijama i sve ovo im je zbog toga jako zanimljivo. Na primer, neki od njih nikada nisu bili u našoj crkvi u Osijeku i za njih je to bio prvorazredan doživljaj, a o putovanju u Orahovicu da i ne govorim. I otac Pavle i okupljeni vernici bili su oduševljeni našim pevanjem i sve je proteklo u lepoj atmosferi – ističe Aleksandra Krtinić.

VSPD Javor tekst
VSPD Javor u Manastiru Orahovica

Nakon Liturgije s ocem Pavlom članovi Javora posetili su izvor i razgledali unutrašnjost manastira. Otac Pavle je goste iz Vukovara upoznao sa istorijom manastira, kao i umetničkim delima koja sada nastaju u Zimskom oltaru. Dobrodošlica je završila ručkom ljubavi. Nakon manastira članovi su posetili i Park-šumu Jankovac gde su se zasluženo zabavili i odmorili.

– Sva ta deca su završila muzičku školu tako da je to prvorazredan muzički materijal, ali je nesrećna okolnost što su to sada već maturanti i nagodinu završavaju školu pa je pitanje da li će se zadržati.Sa radom se nastavlja dalje. Nadamo se da će nove snage prepoznati vrednosti očuvanja srpske muzike i aktivnog života u veri, te nam se pridružiti – kaže Aleksandra koja neumorno radi i sa najmlađima.

Posvetili se radu sa decom

Upravo činjenica da stariji završavaju školovanje u Javoru je odlučeno da se posvete radu sa najmlađima uzrasta od pet ili šest godina koja bi se u grupi zadržala neko duže vreme.

– Inače u Društvu trenutno imamo tri grupe, podeljene po generacijama, Dakle, tu su dečja, omladinska i veteranska grupa, a takva podela nastala je zbog epidemioloških mera što se i u samom radu pokazalo kao praktično. Grupe imaju zajednički program, ali i svaka svoj program u zavisnosti od interesovanja. Osim duhovne muzike pevmo i izvornu, dečju i zabavnu muziku. Najmlađi članovi imaju priliku i za solistički rad. Ako epidemiološke mere dozvole, ove jeseni ćemo najviše pažnje posvetiti upravo njima – kaže Aleksandra Krtinić.

Situacija izazvana epidemijom dosta ometa rad svih pa i rad Javora ali su nastojali da se prilagode uz dosta improvizacija. Sve su diktirale epidemiološke mere pa je bilo rada u manjim grupama, a kada situacija postane ozbiljnija prelazilo se na rad sa samo jednim detetom. Kada to mere dozvole grupa se okupi i onda se uskladi i program.

Kada su na snazi bile strožije epidemiološke mere nije bilo ni pevanja na liturgijama, ali kad god je to bilo moguće odlazili su u crkvu i pevali.

– U planu je da pevamo na Brankovim danima na Dobroj vodi i ako nam to prilike dozvole planiramo svoj godišnji koncert – otkriva Aleksandra Krtinić.

Javor za sada okuplja sedamnaest srednjoškolaca, desetak starijih i petoro dece. Društvo se financira iz sredstava Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Vukovara, a novi prostor u Županijskoj ulici je uređen uz pomoć sredstava Zajedničkog veća opština.