„Jesen u Erdabovu“ dogodine se seli u Ocićevu rodnu kuću

Manifestacija „Jesen u Erdabovu“, po sedmi put održana je u organizaciji Kulturno-naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju.

Jesen u Erdabovu đorđe nešić srđan orsić aleksandar ilinčić dejana ocić slavko bubalo

Ova manifestacija održava se od 2015. godine, a posvećena je srpskom književniku Đorđu Ociću koji je rođen u Dalju. Ocić je tvorac svojevrsnog toponima Erdabovo koji u sebi nosi prva početna slova mesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar.

– Bilo je godina kada smo ovaj program radili u dva dana, bilo je godina kada smo tim povodom organizovali naučni skup. Prošle godine smo imali jedan mali preskok, ova nas epidemiološka situacija čini nesigurnim u planiranju pa čak i pomera nekakve sadržaje. Drago mi je da smo uprkos tome uspeli da održimo 7. Jesen u Erdabovu i da ona bude na neki način raznovrsna. Tako smo predstavili novo izdanje KNC „Milutin Milanković“, knjigu Srđana Orsića „Ulica Milutina Milankovića“, a jedan deo posvetili smo delu Đorđa Ocića. Posebno mi je drago da smo zahvaljujući Slavku Bubalu zakoračili i u filmsko predstavljanje Đorđa Ocića, odnosno njegove rodne kuće. Sve to korespondira sa nizom njegovih romana iz kojih smo kasnije čitali odlomke i književnom rečju prizvali dobri duh Đorđa Ocića u njegovo rodno mesto i u mesto zbivanja njegovog, rekao bih, centralnog romana „Smrt u Erdabovu“, u Milankovićev očinski dom kako ga je zvao i Milutin i kako ga je i Đorđe nazivao u svojim romanima – istakao je direktor KNC „Milutin Milanković“ i književnik Đorđe Nešić.

Ocićevo ime ponelo je i udruženje koje je pre dve godine osnovano u Dalju, a koje će po najavi dosadašnjeg organizatora i inicijatora ove manifestacije, Đorđa Nešića, već od naredne godine ovu manifestaciju organizovati u rodnoj kući daljskog književnika.

– To se nekako prirodno nametnulo, pogotovo nakon osnivanja Udruženja i početka određenih projekata, da manifestacija „Jesen u Erdabovu“ koja je pre svega posvećena Đorđu Ociću ali i književnosti i kulturi uopšte, da bude u organizaciji našeg udruženja. Do sada je to vodio i organizovao KNC „Milutin Milanković“ u rodnoj kući naučnika, pre svega zahvaljujući organizaciji, inicijativi, radu i trudu Đorđa Nešića čija je bila ideja da se 2014. godine organizuje naučni skup „Povratak u Erdabovo“, što je i naziv filma, kojeg smo večeras prikazali. Već sledeće, 2015. godine promovisali smo zbornik sa ovoga skupa i to je ujedno bila i prva „Jesen u Erdabovu“. Udruženje, i ja lično, veoma smo zahvalni inicijativi Đorđa Nešića kao nekome ko je sve ovo pokrenuo na jedan kreativan način, nadajući se da ćemo i mi u tom duhu moći da nastavimo ovu manifestaciju – naglasila je predsednica Udruženja „Đorđe Ocić“ i književnikova ćerka Dejana Ocić.

Ulica Milutina Milankovića kao naslov knjige

Sedma „Jesen u Erdabovu“ pored pominjanja Đorđa Ocića nije mogla da prođe bez još jednog znamenitog Daljca, srpskog naučnika Milutina Milankovića. Tim povodom predstavljena je knjiga „Ulica Milutina Milankovića“ čiji je autor Srđan Orsić, a izdavač KNC „Milutin Milanković“, dok je o knjizi pored autora govorio i istoričar Aleksandar Ilinčić.

Jesen u Erdabovu đorđe nešić srđan orsić aleksandar ilinčić

– Milutin Milanković, kada se konačno nastanio i skrasio u Beogradu, uvek je govorio i pisao „kada krenem u Dalj idem svojoj kući“. Mislim da smo danas iskoristili priliku da u kući Milutina Milankovića napokon steknemo i predstavimo i ulicu Milutina Milankovića. Znamo problematiku sa uličnom nomenklaturom u našoj sredini i moja neka ideja je bila da u „Ulicu Milutina Milankovića“ ne uvrstim samo njega nego i ostale Milankoviće, njegove pretke i njegove potomke, priču o toj porodici koja je jedna od onih učenih dinastija ovog našeg zavičaja. Milanković je zaslužio da se po njemu zovu institucije poput ove u kojoj se nalazimo i veće, u celoj širini dometa naučne misli. Milankovića u svetu shvataju i razumeju, moja „Ulica Milutina Milankovića“ je mali doprinos da se mi u zavičaju okrenemo bar jednom delu njegovog stvaralaštva, a to je njegov književni rad kojeg sam predstavio kroz ono što je do sad napisano – Srđan Orsić

– Milutin Milanković ima svoje posede u svemiru ima svoje posede u nauci, u literaturi, i drago mi je da je Kulturno-naučni centar doprineo toj fiktivnoj, ali rekao bih trajnoj ulici u vidu ove knjige. Milanković je svojevremeno, kad je potrošio sve ovozemaljsko imanje koje su mu namenili njegovi preci, otišao do porodične grobnice i izvinio se što je potrošio sve blago i rekao im da imovina može imati i druge oblike, misleći na svoje naučno delo, a mi smo sad dobili „Ulicu Milutina Milankovića“ u nekom drugom obliku, možda ne u fizičkom, ali svakako u nekom trajnijem – zaključio je Đorđe Nešić.

Knjiga Srđana Orsića „Ulica Milutina Milankovića“ i film Slavka Bubala „Povratak u Erdabovo“ premijerno su ovim povodom predstavljeni široj javnosti.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.