Još jedan broj lista Zid vukovarskih gimnazijalaca

Nakon što je prošle godine, posle nekoliko godina pauze, ponovo pokrenut učenički list Zid Gimnazije Vukovar, ove godine izašao je i njegov jedanaesti broj.

Učenički list Zid Gimnazija Vukovar ZVO naslovna

Učenici vukovarske Gimnazije 13. decembra posetili su Zajedničko veće opština Vukovar kako bi predstavili novi broj učeničkog lista Zid. Ovaj list prati sve aktivnosti gimnazijalaca koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu što je veoma značajno za izgradnju i negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta.

– Časopis izlazi od 1996. godine, međutim, prethodnih godina smo imali vremenski zastoj zbog nedostatka finansijskih sredstava. Sada smo se uključili u projekte Ministarstva obrazovanja za posebne programe nacionalnih manjina i s obzirom na to da te projekte mora da prijavi udruženje, ne može škola, Zajedničko veće opština nam izlazi u susret i u naše ime prijavljuje taj projekat. Ove godine smo na raspolaganje dobili 10.000 kuna, što je nešto manji iznos od prethodnog. U pisanju časopisa učestvuju učenici naše Gimnazije od prvog do četvrtog razreda, s tim što je akcenat stavljen ove godine na treće razrede jer su oni najmanje opterećeni školskim obavezama i najviše uhodani u taj posao. Ja sam lektor i eventualno dam ideju za temu, takođe sam zadužena i za prelom – izjavila je glavna urednica učeničkog lista Zid i profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

Teme koje se mogu pronaći u ovom učeničkom listu su sve aktuelnosti u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu Gimnazije Vukovar kao što su Brankovi dani, komemoracija na Dudiku, različiti projekti koji se provode, razni literarni konkursi i razmišljanja učenika o savremenoj nastavi. Takođe, čitaoci mogu saznati koje fakultete su upisali prošlogodišnji maturanti i prva fakultetska iskustva kao i iskustva bivših učenika koji su danas uspešni u svom poslu. Učenici se vrlo rado odluče za pisanje članka i njihov trud bude nagrađen.

Učenički list Zid Gimnazija Vukovar

– Sa kolegom iz razreda pisao sam o izletu u Dalj planinu gde smo posetili manastir, prisustvovali liturgiji i čitali dela za koja su učenici osvojili nagrade na konkursu Pišem i stvaram. Nije mi bilo teško napisati svoj tekst, samo je trebalo da prisetim detalja o pomenutom izletu – rekao je učenik trećeg razreda vukovarske Gimnazije Stefan Ilić.

S obzirom na činjenicu da izleti i putovanja ostavljaju najveći utisak na učenike, o još jednom izletu pisala je i Lana Ernjaković.

– Naslov mog teksta bio je Izlet na Papuk. Prvo smo posetili Manastir svetog Nikolaja kod Orahovice gde nas je dočekao sveštenik, prisustvovali smo liturgiji i nakon toga posetili Park šumu Jankovac gde smo uživali u prirodi i druženju – kaže Lana.

Đake su u Zajedničkom veću opština dočekali predsednik Dejan Drakulić i predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović koji su izrazili veliko zadovoljstvo na trudu mladih ljudi za izgradnjom i negovanjem kulturnog i nacionalnog identiteta s obzirom na to da je ovo jedini učenički list na ovom prostoru koji izlazi isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Ovo je vannastavna aktivnost koja pruža zaista širok dijapazon interesovanja. Učenici zaviruju u sve kutke učeničkog života, čak se našale i sa profesorima, sve se zabeleži i objavi u Zidu, takođe, mislim da se time podstiče njihova kreativnost i mašta. Sa malim prekidima učenici Gimnazije ovaj časopis stvaraju preko 20 godina i zaslužuju svaku pohvalu – dodaje predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.