Još jedna u nizu pomoći studentima

Na kraju još jedne akademske godine Zajedničko veće opština Vukovar dodelilo je jednokratne novčane pomoći studentima srpske nacionalnosti i sa njima potpisalo ugovore 23. juna

Maja Milanović 23.06.2022.
Studenti portal

Zajedničko veće opština je rebalansom budžeta obezbedilo dodatna sredstva za još jedan konkurs o dodeli jednokratne novčane pomoći studentima za akademsku godinu 2021/2022. Nakon što je prošle godine 45 studenata koji studiraju u Republici Srbiji ili Republici Hrvatskoj potpisalo ugovore o stipendiji u iznosu od 3.000. kuna, ovogodišnjim rebalansom budžeta još njih 60 dobilo je pomoć u iznosu od 1.500 kuna.

-S obzirom na to da se radi o dodatnom pozivu iznos sredstava jeste nešto manji, ali smo gledali da obezbedimo dovoljno sredstava za sve studente. Na javni poziv prijavilo se 64 studenta, od kojih su četiri studenta već dobila stipendiju u ovoj akademskoj godini na prošlom redovnom pozivu, tako da ne ispunjavaju osnovne uslove. Za ovih 60 studenata koji su ispunili sve uslove konkursa Zajedničko veće opština je iz svoga budžeta izdvojilo 90.000 kuna. Zadovoljstvo nam je da možemo na bilo koji način da pomognemo našim studentima koji danas sutra treba da se vrate u našu zajednicu i da daju svoj doprinos u razvoju društva. Nadamo se da će se oni nakon školovanja vratiti u Vukovar i uključiti u rad naše zajednice – saopštio je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Pravo na prijavu imali su studenti srpske nacionalnosti sa područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, bez obzira na mesto studiranja, osim studenata prve godine studija. Među studentima koji su ispunili uslove konkursa bio je i Lazar Ajduković iz Borova, student druge godine Farmacije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

- Ova pomoć će mnogo olakšati meni i mojim roditeljima, s obzirom na to da oni finansiraju moje školovanje. Treba platiti stanarinu, račune, hranu, takođe su i knjige dosta skupe – kaže Lazar.

Život i školovanje u Novom Sadu finansira i Dragana Crnogorac, koja je došla da potpiše ugovor za ćerku Romanu, studentkinju treće godine srpskog jezika i književnosti.

- S obzirom na to koliko je sve poskupilo, stvarno nije lako finansirati život studenta. Ćerka pohađa samofinansirajući fakultet, pored toga plaćamo stan i život u Novom Sadu i ova pomoć nam puno znači – rekla je Dragana.

Planirana pomoć i u budućnosti

Da Zajedničko veće opština brine o mladima i studentima sa svog područja delovanja, govori činjenica kako i u sledećoj akademskoj godini planiraju izdvojiti još veća sredstva za ovaj vid pomoći.

-ZVO je planiralo u svom budžetu za sledeću akademsku godinu takođe sredstva za stipendije studentima. Ovaj put će to biti dosta veći iznos u odnosu i na prošlogodišnji redovan budžet i nadamo se da ćemo uspeti da pokrijemo sve potrebe za stipendijama, s obzirom na to da je došlo do nekakvih izmena. Ranije se pomoć delila samo studentima završnih godina i nije se znalo koliki je ukupan broj studenata i na drugim godinama školovanja, tako da verujem kako ćemo u sledećoj akademskoj godini kroz jedan poziv uspeti da finansiramo sve studente koji su redovni na fakultetima – dodaje Drakulić.