Karate klub „Bijelo Brdo“ – najtrofejniji klub opštine Erdut

Karate klub „Bijelo Brdo“ iz istoimenog mesta u opštini Erdut poslednje dve godine postiže sve bolje sportske rezultate.

Slavko Bubalo 21.06.2019.
Karate klub „Bijelo Brdo“ Naslovna

Prvi karate klub u Bijelom Brdu osnovan je 1983. godine, a vodio ga je poznati osječki trener Ljubomir Mudrinić. Iako je iznedrio nekoliko izvrsnih takmičara, među kojima su se posebno isticali Željka Pavlović i Dalibor Topić, klub se 1990. godine raspao i prestao sa radom. Nekolicina bivših članova i entuzijasta 2004. godine ponovo je obnovila njegov rad i od tada do danas klub uspešno nastupa na takmičenjima širom zemlje i regiona bivše Jugoslavije.

Od 1983. godine pa do danas kroz ovaj klub prošlo je preko 500 devojčica i dečaka, a trenutno okuplja tridesetak članova. Među njima je desetak takmičara koji redovno dolaze na treninge, a ostatak su rekreativaci.

- Od tih deset takmičara devet je devojčica koje nastupaju u pojedinačnoj konkurenciji, a  imamo i jedan kata tim. Ranije smo imali dva kata tima, ali se jedan od ta dva nažalost raspao. Deca odrastaju, ulaze u pubertet i onda im se menjaju ciljevi i afiniteti. To nije problem samo našeg kluba nego je to opšta pojava. Anastasija Kujavić, Jovana Milakić i Sunčica Nešić koje čine naš juniorski kata tim su jedan od jačih timova u regionu – priča trener KK“Bijelo Brdo“ Branislav Bojanić.

Iako se može činiti kako je deset takmičara malo, važno je znati da u karate takmičenjima postoji nekoliko kategorija pa klub uspeva da osvoji i dosta medalja.

- Nastupamo po celom regionu. Ove godine bili smo u Tuzli gde smo osvojili tri zlatne medalje u ekipnom i pojedinačnom izvođenju kata. U Somboru smo osvojili 14 medalja i dva pehara, a tu je prvi put pod imenom našeg kluba nastupio i naš parakaratista Nemanja Kojčić koji je takođe osvojio zlatnu medalju i pehar. U Pjevlji gde je bilo preko 700 učesnika osvojili smo četiri bronze, a u Beogradu je naša takmičarka Jovana Milakić prvi put sudila, dok je Sunčica Nešić osvojila zlatnu medalju. Izlazila je na tatami tri puta i odnela je sve tri pobede – ističe trener Bojanić.

Karate klub „Bijelo Brdo“ tekst

Značajne rezultate klub je počeo da postiže 2017. godine kada su njegovi takmičari u Somboru osvojilo četiri zlatne, pet srebrnih, dve bronzane medalje i tri pehara - za najbolju takmičarku turnira Sunčicu Nešić, za najbolji plasman i za regionalnu saradnju.

Fond medalja i pehara drastično je porastao prošle godine kada je klub osvojio ukupno 59 medalja i pet pehara. Od tog broja bilo je čak 20 zlatnih.

- Naravno, svih tih rezultata ne bi bilo da nemamo veliku podršku naše opštine koja je i naš zlatni sponzor. Svake godine upisujemo nove članove i prema svakom detetu koje se upiše u klub imamo pravi roditeljski odnos. Pomažemo im, usmeravamo ih i trudimo se da postižu što bolje rezultate ne samo u karateu nego i u životu uopšte – kaže Bojanić.

Klub učestvuje i na svim manifestacijama koje organizuje Opština Erdut, a uprava nastoji da u njegov rad što više uključi i roditelje dece koja dolaze na treninge.

Pored trenera Bojanića koji je ujedno i sekretar kluba, upravu čine predsednik Dragan Mirosavljević zatim Biljana Kujavić, Siniša Brekalo i Slađan Savičić. Treninge imaju  tri puta nedeljno u dvorani bjelobrdske osnovne škole u kojoj imaju i odlične uslove za rad pa evo poziva i za sve one koji su zainteresovani da se upišu u ovaj vredni sportski karate kolektiv.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.