Ko se tukao u vukovarskoj Tehničkoj školi Nikola Tesla?

Mediji u Hrvatskoj preneli su vesti o sukobu mladića u Vukovaru, a ovaj put, po njihovim saznanjima, tridesetak mladića srpske nacionalnosti napala su trojicu mladića hrvatske nacionalnosti. Zahvaljujući saznanjima do kojih smo došli, odnosno snimaka koji kruže društvenim mrežama i razgovorima sa zaposlenima u toj školi, činjenice su ipak nešto drugačije. Sama tuča izazvana je […]

Srđan Sekulić 14.10.2020.
Tehničke škole „Nikola Tesla“ međunacionalni incidenti

Mediji u Hrvatskoj preneli su vesti o sukobu mladića u Vukovaru, a ovaj put, po njihovim saznanjima, tridesetak mladića srpske nacionalnosti napala su trojicu mladića hrvatske nacionalnosti. Zahvaljujući saznanjima do kojih smo došli, odnosno snimaka koji kruže društvenim mrežama i razgovorima sa zaposlenima u toj školi, činjenice su ipak nešto drugačije. Sama tuča izazvana je naime novim provokacijama desetak mladića, od kojih su pojedinci i pripadnici navijačke grupe BBB (navijači zagrebačkog Dinama) ispred Tehničke škole „Nikola Tesla“ kada su najpre verbalno napadnuti učenici srpske nacionalnosti nakon čega je došlo i do sukoba u kojem je lakše povređen jedan od izazivača. Sa njim su bili i mladići, sada već punoletni, koji nisu učenici ove škole što jasno i naglašavaju na ovom snimku „Ja ne idem više u ovu školu, ja sam došao ako će se neko potuć. Evo ako imaš muda, ako si veliki zvezdaš, potuci se sa mnom“ dok u drugom delu jedan od maskiranih momaka govori „Ajde, ajde ako ste Srbi“ i „Ljudi neću imati sranja radi vas prljavih Srba“. Ovaj video nalazi se i na video platformi Jutjub pod nazivom „Prava istina napada na Hrvate u Vukovaru“, ali ga nećemo objaviti na portalu zbog prava na zaštitu identiteta maloletnih osoba. Prema svedočenju aktera, sukob je i počeo kada su učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku upotrebili suzavac. Kao i u većini dosadašnjih incidenata pripadnici BBB došli su u crnim trenerkama sa maskama i kapuljačama na glavi što se može videti na spomenutom amaterskom snimku.

Profesor u školi: „Sukob je počeo dan ranije kada je udaren učenik iz nastave na srpskom jeziku“

Sličnu priču ponovio nam je i jedan profesor Tehničke škole „Nikola Tesla“ koji je ovaj događaj posmatrao sa školskog prozora i koji je na sopstveni zahtev hteo da ostane anoniman. Tehničke škole „Nikola Tesla“ međunacionalni incidenti - Dan pre ovoga sukoba desio se incident između dve smene u kojem je učenik iz odeljenja u kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku udario učenika iz odeljenja u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku. Najpre je između njih dvojice došlo do verbalnog sukoba, a potom i fizičkog u kojem je učenik iz hrvatskog odeljenja udario učenika iz srpskog odeljenja. Nakon toga došlo je i do ovog sukoba o kojem se govorilo u medijima. Nekoliko učenika iz hrvatskih odeljenja, predvođeni nekim bivšim učenicima naše škole, došli su ovde u nameri da reše neku situaciju. Taj bivši naš učenik prozivao je učenike iz srpske smene koji su tu bili okupljeni kao i direktora škole kojeg je nazvao četnikom. Potom je pljunuo jednog učenika i izvadio suzavac što je bio okidač za sukob u kojem je lakše povređen jedan učenik iz hrvatske smene. Ubrzo po izbijanju ove tuče došla je i policija tako da je sukob vrlo brzo okončan – istakao je ovaj profesor.

Privedeno sedam aktera sukoba

Uprkos svemu tome pojedini mediji i novinari danima su izveštavali da su hrvatski mladići napadnuti od srpskih ekstremista. U kontaktu sa policijskom upravom Vukovarsko-sremskom nismo doznali ništa više od saopštenja u kojem je policija navela da je privedeno sedam osoba od kojih je pet maloletnika i da će protiv privedenih biti podnet optužni predlog zbog prekršaja javnog reda i mira, suzbijanja rasne diskriminacije i nabavci i posedovanju oružja građana.