Košnicom prijateljstva mali Borovčani pokazali da su spremni za školu

Završnom priredbom, održanom 14. juna Dečiji vrtić Zlatokosa iz Borova se oprostio od još jedne generacije predškolaca.

Dečiji Vrtić Zlatokosa

Još jedna generacija malih Borovčana pred velikim brojem roditelja, baka i deda ponosno je dokazala da je spremna za nove školske i životne izazove.

– Ovo je 24 generacija predškolaca u Dečijem vrtiću Zlatokosa u Borovu i ove godine smo ispratili 32 dece. To su naše dve vrtićke grupe, Pčelice i Balončići koji nam od jeseni idu u školu i postaju đaci prvaci. Ova njihova priredba pod nazivom Košnica prijateljstva je upravo takva zato što su oni uglavnom bili Pčelice i zato što su na taj način hteli da pokažu šta su sa svojim vaspitačima radili sve ove godine. Za nas je ovo veoma emotivno, posebno zato što neka deca dođu u vrtić sa godinu dana, uče hodati tek, a sada su stvarno ljudi, značajno su se promenili – izjavila je direktorka Dečijeg vrtića Zlatokosa Radmila Latas.

Deca su zadivila publiku, ali i vaspitače, lakoćom kojom su naučili koreografiju za priredbu. Brojnim recitacijama, plesnim koreografijama i bogatim maštovitim programom predškolci su ponosno pokazali da su spremni za školu.

– U vrtiću sam naučila pesmice, družila se sa drugarima i pripremala se za školu. Škola je mesto gde se uče jezici i matematika i to ti pomaže da kada se razviješ u čoveka znaš puno stvari – kaže sedmogodišnja Teodora Mišljenović.

Teodorin drugar Relja Rakazović takođe sa nestrpljenjem čeka prve školske dane.

– U vrtiću mi je bilo najzanimljivije kada sam se igrao sa svojim prijateljima i kada smo se družili. Nije mi bilo teško naučiti recitacije i pripremiti se za priredbu, jedva čekam školu – ponosno kaže Relja.

Dečiji Vrtić Zlatokosa 2

Vaspitači su decu kroz igru i zabavu učili sve ono što je predviđeno planom i programom pripremajući ih za školu. Završnoj svečanosti prisustvovali su i učitelji iz Osnovne škole Borovo koji preuzimaju predškolce u novoj avanturi.

-Većina dece koja kreću u prvi razred znaju da za njih počinje nešto novo i nemaju strah od škole. Zabava je uvek prisutna i dobro što je to tako jer postoji vreme privikavanja i adaptacije na novu sredinu i obaveze na koje mi učitelji uvek računamo. Potrebno je uskladiti odnos vremena između obaveza i zabave. Predznanje uvek varira od deteta do deteta mada smo izuzetno zadovoljni testiranjem koje smo proveli. Mislim da su vaspitači u vrtiću odradili sjajan posao i nama učiteljima u mnogome stvorili odlične preduslove za rad sa decom i sa obrazovne i sa vaspitne strane – kaže učitelj budućih prvačića Osnovne škole Borovo Dragan Rakazović.

U pedagoškoj 2021/2022 godini Zlatokosu je pohađalo 97 dece, podeljenih u pet vaspitno – obrazovnih grupa. Iz vrtića navode kako od ove godine imaju novinu, a to je elektronski upis u vrtić, tako da roditelji imaju mogućnost decu upisati preko sistema e-građani i ne moraju dolaziti lično i donositi dokumentaciju. Upis počinje 16. juna, a vaspitači se vesele novim generacijama dece.