Lakše učenje uz novi radni materijal

Paketi sa didaktičkim materijalima podeljeni su 28. januara vrtićima koji imaju predškolski odgoj na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu te osnovnim školama u sklopu kojih se odvija i predškolska nastava.

Dušan Velimirović 30.01.2020.
predškolski odgoj dv zlatokosa

Pokretač inicijative kupovine didaktičkog materijala i krajnji realizator bilo je Zajedničko veće opština iz Vukovara, a kupovinu i nabavku paketa pomogao je i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru. Tom prilikom delegacija ove dve ustanove posetila je vrtiće u Borovu, Vukovaru i Boboti.

- Zahvalni smo konzulatu Republike Srbije u Vukovaru kao i Republici Srbiji što su nam izašli u susret i nabavili sav potreban materijal na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Činjenica je da ZVO ima obavezu da vodi računa o prosvetnoj autonomiji srpskog naroda koji ovde živi, a napominjem da očuvanje nacionalnog identiteta počinje od malih nogu. Odlučili smo se da, osim osnovnim školama pomažemo i predškolskim ustanovama. Zaista smo srećni što imamo priliku da posetimo ove vrtiće i nadamo se da ovo neće biti naša poslednja poseta ove godine u ovim ustanovama – priča predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Razne bojanke, radne sveske, čitanke i materijal za vaspitače i učitelje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu podeljeni su vrtićima „Zlatokosa“ iz Borova, „Vukovar 2“ iz Vukovara i „Liliput“ iz Bobote te osnovnim školama „Negoslavci“, „Markušica“ i „Jagodnjak“.

- Mi se radujemo svakoj donaciji,  svakom poklonu pogotovo kad je materijal na našem maternjem jeziku i pismu. Sve su ovo potrošni materijali jer ih deca koriste, što nama i jeste cilj. Koristeći ovaj materijal, deca će uživati, ali i naučiti prva slova abecede i azbuke. Zbog toga nas veseli svaka donacija koja dolazi iz naše matične države – kaže direktorka Dečijeg vrtića „Zlatokosa“ iz Borova Radmila Latas.

Deca su materijal odmah počela da koriste

Zanimljivost koju već dugi niz godina praktikuje borovski vrtić je da vaspitači prave razvojnu mapu svakog deteta koje je pohađalo ovu obrazovnu ustanovu.

- Od trenutka kada dođe u vrtić detetu se pravi razvojna mapa sa svim osnovnim podacima i sa svim onim što podstiče i prikazuje njegov rast i razvoj. Te mape nose na upis u osnovnu školu i na taj način budući učitelji mogu da vide kompletnu sliku koliko je to dete trenutno razvijeno i koliko može – objašnjava Radmila Latas.

U vrtiću „Vukovar 2“, deca su priredila i kratki muzički program, a nakon podele paketića odmah su se i „bacila na posao“ te su stranice bojanki odmah bile ofarbane veselim bojama.

- Ovo je jedna jako lepa akcija nakon svih decembarskih i januarskih praznika. Materijal će nam najviše pomoći jer je na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku, a to nam je značajno jer ovde tako nešto ne možemo da nabavimo. Deca već koriste novopridošli materijal. Uvek se obraduju kad dobiju nešto novo i odmah se predaju radu – zadovoljna donacijom je i direktorka Dečijeg vrtića „Vukovar 2“ Marina Latinović.

predškolski odgoj dv vukovar 2

Vrednost projekta je 53 hilјade kuna, a poklone su ustanovama uručili predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović, konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Ovo je još jedan od načina na koji srpska zajednica koja je dobro organizovana na ovim prostorima deluje i podstiče obrazovanje na našem jeziku i pismu. Zaista hvale vredna akcija jer brine o najmlađima. Kada se na početku života usadi briga o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu onda nesumnjivo to traje i tokom celog obrazovanja. Ovo nije jedina akcija jer uskoro očekujemo rezultate konkursa Ministarstva demografije za predškolske aktivnosti među kojima će posebna briga biti o pripadnicima nacionalnih manjina – ističe saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov.