Letnja škola istorije i kulture Srba u Somboru

U saradnji sa Pedagoškim fakultetom u Somboru od 3. do 7. jula organizovana je letnja škola čiji su polaznici i srednjoškolci iz Vukovara.

Projekat je započeo prošle godine na inicijativu Pedagoškog fakulteta iz Sombora, kada je letnja škola održana prvi put, a aktivnost je nastavljena 3. jula kada je sa različitim predavanjima i radionicama letnja škola ponovo započela.

– Dve učenice iz Tehničke škole Nikola Tesla i dve učenice iz Ekonomske škole Vukovar borave u Somboru sa nastavnicom srpskog jezika Majom Pejaković. Takođe učesnici ove škole jesu i pet učenika iz Pravoslavne Gimnazije iz Zagreba, kao i deset učenika iz somborske gimnazije. Deca su odmah u ponedeljak počela sa različitim predavanjima i radionicama kako bi im se što bolje prikazala prošlost srpskog naroda. Teme predavanja su Srpska kultura u evropskom kontekstu, Razvoj srpske srednjovekovne države dinastije Nemanjića, Seobe Srba i duhovni život pod tuđinskom vlašću i slično. Na taj način učenici su se upoznali sa istorijom srpskog jezika, radom Ćirila i Metodija, nastanku ćirilice, najstarijim spomenicima srpske kulture, kao i najznačajnijim delima srpske književnosti. U petak je završni dan kada je planirana poseta Novom Sadu gde će deca posetiti Gimnaziju, Maticu srpsku i Arhiv Vojvodine – kaže predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Vreme u Somboru neće proteći samo u nastavi, već je ovo bila prilika da srednjoškolcima iz Vukovara i Zagreba njihovi vršnjaci domaćini pokažu svoj grad i njegova vredna istorijska zdanja. Cilj ove i sličnih škola jeste unapređenje nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i sticanje novih znanja o srpskom jeziku, istoriji i kulturi našeg naroda. Takođe, ovo je prilika da se učenici upoznaju sa radom Pedagoškog fakulteta, kako bi eventualno neko od polaznika bio zainteresovan za upis određenog pedagoškog zanimanja jer je to postao deficitaran kadar u nastavi na srpskom jeziku.

– Ovo jeste prilika da se deca, vršnjaci, međusobno povezuju i druže, ali istovremeno i da nešto nauče i prošire svoje znanje i razumevanje nacionalne istorije. U ovom vremenu globalizacije kod mladih je povremeno potrebno reafirmisati njihova identitetska uporišta, podsetiti ih na nacionalnu istoriju, jezik i pismenost. Upoznajući ih sa tim vrednostima, učimo ih da je to i način na koji se povezujemo sa drugima i stvaramo jedinstvenu zajednicu naroda po kojoj se prepoznaju evropske vrednosti. Mi možemo da negujemo svoj identitet i da gradimo mostove i naučimo da male razlike među narodima nisu povod za neprihvatanje već naprotiv, za stvaranje bliskih veza i mostova među nama – zaključio je za politiku.rs dekan Pedagoškog fakulteta Saša Marković.

Letnja škola istorije i kulture Srba u Somboru sufinansirana je sredstvima Zajedničkog veća opština Vukovar.