Letnja škola posvećena srpskom jeziku i kulturi

Letnja škola srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ za srednjoškolce biće održana i ove godine u odmaralištu Cvrčak na ostrvu Viru od 12. do 18. jula ove godine.

Srbi Hr 02.03.2023.
letnja škola srpskog jezika i kulture sava mrkalj

Priliku da uče srpski jezik i kulturu imaju i učenici srednjih škola koji nisu uključeni u redovan program školovanja za srpsku nacionalnu manjinu (model A i B). Već drugu godinu za redom Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i Srpsko narodno veće organizuju Letnju školu srpskog jezika i kulture nazvanu po učitelju i filologu rođenom u Sjeničaku na Kordunu Savi Mrkalju. Pre dve godine održano je premijerno izdanje letnje škole, međutim tada je bilo organizovano za učenike viših razreda osnovnih škola.

Kao i prethodnih godina, i ove će škola biti održana u odmaralištu Cvrčak na ostrvu Viru udaljenom 150 metara od mora sa vlastitim dvorištem. Sobe su višekrevetne sa sopstvenim kupatilom. Boravak u odmaralištu uključuje smeštaj, tri glavna obroka i užinu. Program će biti realizovan od 12. do 18. jula ove godine.

- Cilj Letnje škole jeste da kod učenika probudi dodatni interes i obogati i proširi saznanja o kulturi i jeziku srpskog naroda, da doprinese očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovakav oblik organizovanog boravka učenicima bi omogućio da steknu nove prijatelje, nova iskustva obogaćena i proširena saznanjima o zemlji svojih predaka, svojoj kulturi, jeziku i identitetu. Takođe, učenicima koji su već imali priliku da, kao osnovci, učestvuju u radu Letnje škole, biće ovo prilika za proširivanje postojećih i sticanje dodatnih znanja o srpskom jeziku i kulturi primerenih njihovom uzrastu – stoji na zvaničnoj stranici Prosvjete.

Letnja škola za srednjoškolce je namenjena učenicima koji pohađaju prvi, drugi ili treći razred srednje škole, a koji nisu uključeni u redovan program školovanja za srpsku nacionalnu manjinu (model A i B). U program Letnje škole mogu da se prijave učenici srednjih škola koji do dana završetka, odnosno na dan završetka programa, 18.7.2023, neće navršiti 18 godina. Program je koncipiran tako da je celi dan ispunjen aktivnostima, s tim da se nastava odvija uz gostujuće predavače, svakodnevne sportske aktivnosti i u vidu radionica s nastavnicima u pratnji. U sklopu sedmodnevnog programa Letnje škole realizovaće se i dve terenske nastave, odnosno izleta.

Troškove smeštaja, ishrane (tri obroka i užina), terenske nastave, pratilaca grupe i prevoza od Zagreba do Vira snosiće SKD „Prosvjeta“ i SNV. Troškove puta od mesta boravka do Zagreba i nazad učenici snose sami. Roditelji su obavezni da dovedu decu do Zagreba i da ih po povratku sa Vira dočekaju u Zagrebu, u unapred dogovoreno vreme i na unapred dogovorenoj lokaciji. Učenik po dolasku u Zagreb mora biti u pratnji roditelja ili punoletne osobe koju roditelji ovlaste i o kojoj će obavestiti voditelja Letnje škole blagovremeno, a po povratku sa Letnje škole u Zagrebu učenika takođe mora dočekati roditelj ili punoletna osoba koju roditelji ovlaste i o kojoj će obavestiti voditelja Letnje škole blagovremeno.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na sledeći način:

Ispuniti formulare 1. i 2. (saglasnost i anketa) objavljene na internet stranicama SKD „Prosvjeta“ (za srednjoškolce)

Zatražiti potvrdu o redovnom pohađanju srednje škole za dete (sekretarijat škole ili putem sistema eGrađani)

Ispunjene formulare i potvrdu o redovnom pohađanju srednje škole poslati skenirano na adresu elektronske pošte obrazovanje@skd-prosvjeta.hr ili preporučeno zemaljskom poštom najkasnije do 22. 3. 2023. na adresu

SKD „Prosvjeta“

„ZA LJETNU ŠKOLU“

Berislavićeva 10

p.p.9

10 106 Zagreb

Broj mesta je ograničen, a izabrani kandidati biće obavešteni telefonskim putem do završetka nastavne godine. Netačno ispunjeni, nepotpuni formulari, te prijave poslate nakon propisanog roka neće se uzimati u razmatranje.

Za sve dodatne informacije obratite se na adresu elektronske pošte obrazovanje@skd-prosvjeta.hr ili na telefon: 097/752-53-27.

Suglasnost-i-anketa-srednja-škola.pdf