Letnja škola srpskog jezika prvi put i za srednjoškolce

U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog narodnog veća po prvi put biće organizovana Letnja škola srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ za srednjoškolce.

Letnja škola srpskog jezika
Foto: SKD Prosvjeta

Posebna grupa srednjoškolaca održaće se u terminu od 11. do 17. jula 2022. godine u odmaralištu Cvrčak na Viru. Odmaralište se nalazi van naselja Vir, 150 m od mora, s vlastitim dvorištem, bezbednim za provođenje sportskih aktivnosti i boravak učenika. Sobe su višekrevetne sa sopstvenim kupatilom. Boravak u odmaralištu uključuje smeštaj, tri glavna obroka i užinu.

– Cilj Letnje škole jeste da kod učenika probudi dodatni interes i obogati i proširi saznanja o kulturi i jeziku srpskog naroda, da doprinese očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovakav oblik organizovanog boravka učenicima bi omogućio da steknu nove prijatelje, nova iskustva obogaćena i proširena saznanjima o zemlji svojih predaka, svojoj kulturi, jeziku i identitetu. Takođe, učenicima koji su već imali priliku da, kao osnovci, učestvuju u radu Letnje škole, biće ovo prilika za proširivanje postojećih i sticanje dodatnih znanja o srpskom jeziku i kulturi primerenih njihovom uzrastu – stoji na stranicama SKD „Prosvjeta“.

Letnja škola je namenjena učenicima koji pohađaju 1, 2. ili 3. razred srednje škole iz mesta u kojima nije organizovan nijedan oblik školovanja predviđen za srpsku nacionalnu manjinu (model A, B ili C – negovanje srpskog jezika i kulture). U program Letnje škole mogu se prijaviti učenici srednjih škola koji do dana završetka, odnosno na dan završetka programa, 17. 7. 2022, neće navršiti 18 godina.  Program je koncipiran tako da je celi dan ispunjen aktivnostima, s tim da se nastava odvija uz gostujuće predavače, svakodnevne sportske aktivnosti i u vidu radionica. U sklopu sedmodnevnog programa Letnje škole realizovaće se i dve terenske nastave, odnosno izleta.

– Troškove smeštaja, prehrane (tri obroka i užina), terenske nastave, pratilaca grupe i prevoza od Zagreba do Vira snosiće SKD „Prosvjeta“ i SNV. Troškove puta od mesta boravka do Zagreba i nazad snosite sami. Roditelji su obavezni da dovedu decu do Zagreba i da ih po povratku sa Vira dočekaju u Zagrebu, u unapred dogovoreno vreme na unapred dogovorenoj lokaciji. Učenik po dolasku u Zagreb MORA biti u pratnji roditelja ili punoletne osobe koju roditelji ovlaste i o kojoj će obavestiti voditelja Letnje škole blagovremeno, a po povratku sa Letnje škole u Zagrebu učenika takođe MORA dočekati roditelj ili punoletna osoba koju roditelji ovlaste i o kojoj će obavestiti voditelja Letnje škole blagovremeno – piše u Prosvjetinoj objavi.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na sledeći način:

– Ispuniti formulare 1. i 2. (saglasnost i anketa) objavljene na internet stranicama SKD „Prosvjeta“ i portala Novosti

– Zatražiti potvrdu o redovnom pohađanju srednje škole za dete (tajništvo škole)

– Ispunjene formulare i potvrdu o redovnom pohađanju srednje škole poslati skenirano na adresu elektronske pošte obrazovanje@skd-prosvjeta.hr ili preporučeno zemaljskom poštom najkasnije do 21. 3. 2022. na adresu –  SKD „Prosvjeta“, „ZA LJETNU ŠKOLU“, Berislavićeva 10, p.p. 9, 10106 Zagreb.

Broj mesta je ograničen, a izabrani kandidati biće obavešteni telefonskim putem do završetka školske godine. Netačno ispunjeni, nepotpuni obrasci, te prijave poslate nakon propisanog roka neće se uzimati u razmatranje.

Za sve dodatne informacije obratite se na adresu elektronske pošte obrazovanje@skd-prosvjeta.hr ili na telefon: 01/4872-456. Na Prosvjetinoj stranici možete naći i saglasnost za roditelje.