Letnji koncert u Bršadinu posvećen deci i tradiciji

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Vaso Đurđević“ iz Bršadina i Prosvjetinog pododbora iz ovog mesta održan je godišnji koncert i manifestacija Đeram – deca čuvari tradicije.

Bršadin Đeram

Program manifestacije Đeram sastojao se iz tri dela kojeg su činili radionica za decu i mlade, 10. izložba ručnih radova i starina, te koncert na kojem su učestvovali domaćini i njihovi gosti.

– Manifetsacija Đeram – deca čuvari tradicije je nešto što traje desetak godina u saradnji sa kulturno-umetničkim društvima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ove godine kod nas gostuju tri društva iz Srbije, to su Folklorika iz Novog Sada, KUD „Branko Radičević“ iz Siriga i KUD „Petar Petrović Njegoš“ iz Lovćenca, dok druga najavaljena društva nisu došla iz opravdanih razloga. Sama manifestacija kod nas se održava svake godine u ovom periodu, nakon završetka prolećne sezone – istakao je predsednik KUD-a „Vaso Đurđević“ iz Bršadina Jovica Tanasić.

Domaćini su se predstavili sa dve grupe, na početku i na kraju programa. Starija grupa predstavila se sa igrama iz Leskovca, dok je mlađa izvela igre iz Belice. Ove godine bršadinski folkloraši bili su na festivalu u Sarajevu, a očekuje ih i nastup u Garešnici sa čime će završilti svoje aktivnosti do jeseni nakon čega ih očekuju nove probe i nastupi.

Pre samog koncerta otvorena je izložba starina, a održana je i radionica izrade magneta sa motivima Bršadina.

– U sklopu ovog programskog dana odlučili smo da organizujemo i jednu radionicu koja bi uključila decu i mlade. Sama radionica obuhvatila je izradu ručnih magneta sa motivima Bršadina. U kratkom roku uradili smo sto magneta na koje smo lepili sličice koje smo izradili. Deca su jako brzo savladala ovu tehniku koju nam je pokazala gospođa Bojka Nešić iz Udruženja Pudarce iz Bijelog Brda i za relativno kratko vreme napravljena je određena količina magneta. Te magnete ćemo podeliti, a postoji ideja da od jeseni krenemo sa ručnim radovima u koje bismo uključili decu i mlade, a opet sa motivima Bršadina iz prošlosti i sadašnjosti – napomenula je sekretar KUD-a „Vaso Đurđević“ Slađana Trbulin.

Izložba starina

Svake godine u ovom programu učestvuje i Prosvjetina sekcija Svilen konac koja na svom tematskom štandu predtavlja starine i jela koja su nekada bili u gotovo svakodnevnoj upotrebi.

– Naša tema i ove godine je žetelački ručak, odnosno ono što se nosilo na njivu kada je bila žetva, a uz to smo napravili i slane i slatke kolače. Nekada se radnicima na njivu nosila kobasica, slanina, `leba i masti, luka, paprike, raznog pekmeza. U ovoj pripremi učestvovalo je šest žena članica naše sekcije. Uz ovaj program organizujemo se i nekim drugim povodima, pa smo tako za Vaskrs farbale jaja, za Vrbicu smo takođe bile aktivne kao i nekim drugim povodima. Dobro funkcionišemo i radimo i odazivamo se na pozive da uzmemo učešća u programima kao što je ovaj danas – kaže voditeljka sekcije Svilen konac Anđelka Mitrović.

Ovaj program u Bršadinu uključio je više desetina učesnika, ali i veliki broj onih koji su učestvovali u samoj organizaciji programa kako bi on bio što uspešniji i bolji sa dobrom podlogom da se njegova organizacija nastavi i u budućnosti.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.